Vučić: Bez obzira na teške razgovore, Srbija će čvrsto ostati na evropskom putu

Mogerini je navela da se EU neće miješati u unutrašnje debate u Srbiji
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.03.2017. 17:16h

Očuvanje regionalne stabilnosti i nastavak evropskih integracija Srbije i regiona u interesu su Evropske unije i Srbije, poručili su danas visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Bez obzira na teške razgovore koje smo i danas imali, Srbija se nalazi na evropskom putu i ostaće čvrsto na evropskom putu", rekao je Vučić poslije sastanka sa visokom predstavnicom EU u Vili mir.

Mogerini je izjavila da EU ostaje posvećena evrointegracijama Srbije i da bez nje Unija neće biti kompletna. Mogerini rekla je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili Mir da je strateški cilj EU regionalna stabilnost na Balkanu, navodeći da mir i stabilnost na Balkanu znači mir i stabinost u Evropi. "Poruka koju želim da prenesem i nadam se da se čula uprkos buci u parlamentu jeste da mi prepoznajemo da se Sbija odlučila za put ka EU i vjerujemo da to prevazilazi partijske linije i da je u interesu srpskog naroda", kazala je ona. Prema njenim riječima, "EU je posvećena ne samo tome da drži otvorena vrata za Srbiju već iščekuje sa nestrpljenjem da Srbiji poželi dodošlicu".

Rekla je da je dosta postignuto u protekle dvije godine i da je sigurna da je članstvo u EU biti od koristi ne samo srpskom narodu već i građanima cijele EU "Mir i stabilnost na Balkanu je mir i stabilnost u Evropi" rekla je Mogereini i dodala da je EU odlučna da saradjuje sa svima na Zapadnom Balkanu, kako bi se osiguralo da mir u regionu postane nepovratan". Ona je ukazala na važnost jačanja regionalne saradnje i doborosusjedskih odnosa i dodala da razvijanje međusobnih odnosa, ekonomskih i drugih veza dobro da se suprotstvi povišenoj retorici Navela je da živimo u vrijeme nesigurnosti koje može da dovede do destabilizacije situacije u regionu i ugrozi dostignuća koja su postignuta višegodišnjim zalaganjem. Ona je poručila da EU drži otvorena vrata za Srbiju i zajednički radi na unapredjenju pravosuđa, vladavine prava i unapređenju demokratije. Mogerini je navela da uvijek osjeća dobrodošlicu kada dođe u Srbiju, navodeći da su komplikovane situacije u parlamentu stvar politke. "Vjerujem da neki sagovornici nijesu spremni da shvate da sam spremna da prihvatim politički konflikt. Nije lijepo biti nekorektan prema dami. To je dio demokratske diskusije i to treba pštovati". rekla je šefica evropske demokratije. Mogerini je navela da se EU neće miješati u unutrašnje debate u Srbiji.

Bonus video: