EU kritikuje Vučićevu Vladu, ali mediji o tome ćute

Građani Srbije dobijaju sliku preko medija koji su potpuno pod kontrolom Aleksandra Vučića da je Evropska unija zaštitnik Alekasndar Vučića, što ne samo da nije tačno, nego je ironično
8 komentar(a)
Srpska opozicija i Mogerini, Foto: Betaphoto
Srpska opozicija i Mogerini, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.03.2017. 14:36h

Evropska unija nema samo riječi hvale za Vladu Aleksandra Vučića kao što se to predstavlja u javnosti, već ima puno kritika, a prije svega kada je riječ o slobodi medija i pravosuđu, rekli su danas predstavnici opozicije koji su razgovarali sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Federika Mogerini razgovarala je u Beogradu sa budućim predsjedničkim kandidatima Sašom Jankovićem, predsjednikom Demokratske stranke Draganom Šutanovcem, predsjednikom Socijaldemokratske stranke Borisom Tadićem i predsjednikom pokreta Dosta je bilo Sašom Radulovićem.

Budući predsjednički kandidat Saša Jnaković nakon sastanka prenio je stav Federike Mogerini da ona redovno pominje probleme u vladavini prava i medijskim slobodama, ali da evropska zvaničnica ne može da shvati situaciju u kojoj te iste kritike ne dopiru do javnosti, već se prezentuje kao da je to samo podrška Vladi i Aleksandru Vučiću lično.

"Ona tvrdi da to nije tako, ali nažalost građani Srbije dobijaju sliku preko medija koji su potpuno pod kontrolom Aleksandra Vučića da je Evropska unija zaštitnik Alekasndar Vučića, što ne samo da nije tačno, nego je ironično", kazao je Janković.

On je naveo da je Mogerini prenijet zajednički stav da Srbija nije na dobrom putu, niti da gradi bilo koju od evropskih vrijednosti - vladavinu prava, bezbjednost ili standard građana.

"Plašim se da Evropska unija nedovoljno jasno vidi da smo mi svi taoci jedne lažne politike - sa jedne strane lažnih izjava o pripadnosti nekim vrijednostima, a sa druge strane potpuno drugačije Srbije u kojoj se mnogo građana pita da li je EU možda digla ruke od nas, jer ne moguće je da ne vidi sve ovo što se dešava", kazao je Janković.

Boris Tadić, čija stranka je podržala kandidaturu Vuka Jeremića, istakao je da EU ima kritički stav prema Vladi, a ne samo podršku evroskom putu Srbije i smanjenju deficita.

"EU nema samo riječi podrške nego i riječi kritike, ali mislim da one ne dolaze do javnosti. Ogromne su kritike u oblasti slobode medija, vladavine prava i reforme pravisudnog sistema", kazao je Tadić i dodao da je u Srbiji na djelu urušavanje demokratije i svega što je postignuto nakon 5. oktobra 2000. godine.

Lider pokreta Dosta je Bilo i budući kandidat za predsjednika Saša Radulović, naveo je da su iznijete i kritike na račun njegovog pokreta zbog neprisustvovanja sjednici parlamenta na kojoj je bila i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

"U vrijeme kada je suspendovan paralament neprihvatljivo je držati vanredne, specijalne sjednice sa govorima koji su praktično dio predizborne kampanje. Mi razumijemo poziciju EU koja vodi računa o svojim interesima", kazao je Radulović.

On je dodao da pokret Dosta je bilo ne može da učestvuje u suspendovanju demokratije i kao problem istakao to da pokret na čijem je čelu danas nije uspio da dođe ni do jednog notara koji treba da ovjere potpise građana za njegovu predsjedničku kandidaturu.

Bonus video: