Mogerini u srpskom parlamentu, radikali skandirali: Srbija Rusija, ne treba nam Unija

Posjetu Mogerinijeve srpskom parlamentu su iskoristili pojedini predstavnici opozicije, među kojima su se istakli poslanici Srpske radikalne stranke sa skandiranjem, kao i poslanici Dveri koji su držali transparent "Srbijo, ne vjeruj Briselu"
93 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Twitter
Federika Mogerini, Foto: Twitter
Ažurirano: 03.03.2017. 12:16h

"Srbija Rusija, ne treba nam Unija", je jedan od pokliča koji se čuo u srpskom parlamentu tokom obraćanja Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini.

Mogerini boravi u zvaničnoj posjeti Beogradu, a prije obraćanja u Skupštini imala je sastanke sa državnim vrhom Srbije.

Posjetu Mogerinijeve srpskom parlamentu su iskoristili pojedini predstavnici opozicije, među kojima su se istakli poslanici Srpske radikalne stranke sa skandiranjem, kao i poslanici Dveri koji su držali transparent "Srbijo, ne vjeruj Briselu".

Mogerini je na početku obraćanja rekla da joj je čast da se obraća parlamentu, pošto je i sama bila poslanik, prenosi portal N1.

"Nekada mi nedostaje, tako da je dobro imati priliku da iskusim to. Hvala, što ste mi pružili tu mogućnost. Moja poruka Srbiji je da budućnost EU neće biti Evropa sa 27 članica, zato što jedna koja će napustiti, na njeno mjesto ući će nova članica i biće Srbija jedna od njih", rekla je Mogerini.

Dodala je da se zahvaljuje Vladi i Vučiću na odličnim rezultatima.

Tokom čitavog obraćanja, skandiranje poslanika SRS-a nije prestajalo.

U jednom trenutku, Mogerini je rekla da zna da čitav region prolazi kroz težak trenutak, i da su pred Srbijom teški izbori.

"Treba da sačuvate glasove i za obraćanje glasačima. Etničke polarizacije, jesu teške. Ali dozvolite da vam kažem da je uloga Srbije ključna. Imate veliku odgovornost. Srbija je uvek bila na raskršću različitih svjetova, i te etikete Istoka i Zapada nikada nisu bile dovoljne", kaže Mogerini.

Rekla je da je važno da se svi građani uključe u ključne uloge koje Srbija mora da donese, prenosi portal N1.

"Srbija je toliko toga uradila, i sada možete da nastavite da radite. Možete da budete partner za stabilnost, a i da pomognete vašoj zemlji da napreduje put ka EU", kaže Mogerini.

Za kraj je poželjela svima mirnu predizbornu kampanju.

Maja Gojković je zatvorila posebnu sjednicu Skupštine na kojoj se obraćala Mogerini, dok su poslanici sve vreme uzvikivali "Ua, ua", prenosi portal N1.

Bonus video: