Jeremić: Desio se državni udar, Vučić da odblokira rad Skupštine i podnese ostavku

"Ukoliko Vučić pozitivno ne odgovori na naše zahtjeve, preduzećemo zajedničke korake u odbrani ustavnog poretka", rekao je Jeremić
81 pregleda 5 komentar(a)
Saša Janković, Vuk Jeremić, Foto: Betaphoto
Saša Janković, Vuk Jeremić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.03.2017. 14:53h

Ove sedmice se desio državni udar, tražimo od Vučića da odblokira rad Skupštine i podnese ostavku na mjesto premijera, rekao je budući kandidat za predsjednika Srbije Vuk Jeremić, javlja portal televizije N1.

"Za razliku od lažnih držanih udara o kojima se ranije govorilo, ove nedjelje se dogodio pravi državni udar", kazao je Jeremić misleći na suspendovanje rada Narodne skupštine.

"Zahtijevamo od Aleksandra Vučića da odblokira rad Skupštine, da podnese ostavku na mesto premijera, ukoliko se kandiduje za predsjednika Srbije i da omogući fer izbore, naveo je Jeremić.

"Ukoliko Vučić pozitivno ne odgovori na naše zahtjeve, preduzećemo zajedničke korake u odbrani ustavnog poretka", rekao je Jeremić.

"Nadam se da nećemo biti u prilici da pozivamo narod"

Drugi kandidat, Saša Janković je rekao da je Vučić izgubio izbore jer se nije opredijelio za demokratsku borbu i pozvao vlast da vrati institucije gdje im je i mjesto.

"Pozivam vlast da vrati institucije tamo gde im je mesto, nadam se da nećemo biti u situaciji da pozivamo građane da nam pomognu. Aleksandar Vučić je izgubio izbore, nije se opredijelio da se u demokratskoj borbi nadmeće sa opozicionim kandidatima. Parlament mora da radi redovno, izbori moraju da budu regularni, onaj ko ih čini neregularnim, ruši Srbiju. Ako je neko bio prozivan da podnese ostavku na svoju funkciju, to sam bio ja, minimum minimuma to treba da uradi i Vuči", rekao je Janković.

Obradović: Okupljeni oko istih ciljeva

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da svi danas okupljeni u holu imaju različite programe ali da su se okupili oko istog.

"Želim da pozdravim sve one koji su sa nama i što zajedničkim snagama pokušavamo da zaustavimo uvođenje Srbije u diktaturu", rekao je Obradović.

On je naveo da svako ima različiti program, ali da su se okupili oko istih zahteva i da vlast svojim postupcima dovodi u pitanje demokratiju, slobodu, rad Skupštine i slobodu medija.

Radulović: Vučić u paničnom strahu od gubitka izbora suspenduje institucije sistema

Lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović ocijenio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić juče suspendovao Skupštinu i uveo “svojevrsno vanredno stanje” što je neprihvatljivo.

"Izbori su raspisani iz straha od gubitka izbora kako bi skratio kampanju koja će trajati 30 dana", kaže Radulović dodajući da je za prikupljanje potpisa ostalo 10 dana.

"Ozbiljni su problemi da zakažemo notare", naglasio je on dodajući da Vučić pokušava da spriječi demokratske i fer izbore i da je suspendovao Skupštinu pravdajući se nestabilnošću.

"Vučić je u paničnom strahu od gubitka izbora i suspenduje insitucije sistema da ne izgubi izbori", naglasio je lider DJB-a ističući da je "bez presedana" da Vučić predsjedničku trku trči sa pozicije premijera.

"Poziv mu je da podnese ostavku i raspiše vanredne parlamentarne izbore", naglasio je Radulović.

Bonus video: