Francuska: Apelacioni sud odložio odluku o mogućem izručenju Haradinaja Srbiji

"Ja sam Albanac, rođen sam kao Albanac i služim svom narodu i svojoj zemlji. Zato sam ponosan i uvijek ću ostati vjeran svom pravu. Dakle, ne priznajem jurisdikciju Srbije", kazao je Haradinaj
73 pregleda 0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.03.2017. 08:41h

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odložio je odluku o mogućem izrućenju bivšeg premijera Kosova i lidera Alijanse za Budućnost Kosova Ramuša Haradinaja Srbiji, objavila je agencija Rojters.

Sud je odlučio da za mjesec dana produži rok vlastima u Srbiji da dostave dokaze u vezi sa zahtjevom za izurčenje Haradinaja. Nakon odluke, Haradinaj je ocijenio da se radi o zloupotrebi.

Nekoliko stotina Albanaca koji su ga čekali ispred suda, nakon toga su zapjevali himnu Albanije.

Haradinaj je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je politički talac koji se u Francuskoj drži na zahtjev Srbije i da očekuje da će ga Apelacioni sud osloboditi i omogućiti mu povratak na Kosovo.

"Ne postoji druga odluka osim oslobađanja iz ovog besmislenog zadržavanja. Sve navodi na to da je ovaj zahtjev politički, a ja sam politički talac u Francuskoj na njihov zahtjev", kazao je Haradinaj za Radio Slobodna Evropa.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj potjernici Srbije zbog optužbi za ratne zločine, a sud u Kolmaru trebalo bi danas u 9.00 da odluči o zahtjevu za njegovo izručenje.

Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Na pitanje kako će reagovati u slučaju da sud donese odluku u korist Srbije, Haradinaj je odgovorio:

"Ja sam Albanac, rođen sam kao Albanac i služim svom narodu i svojoj zemlji. Zato sam ponosan i uvijek ću ostati vjeran svom pravu. Dakle, ne priznajem jurisdikciju Srbije", kazao je Haradinaj.

On je dodao da ga na Kosovu čeka mnogo posla i da će dati svoj doprinos za napredak zemlje, s obzirom da, kako je rekao, stanje u zemlji nije dobro po pitanju vladavine prava, ekonomije i drugih stvari.

Haradinaja je 2012. godine Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio optužbe za ratni zločin.

Bonus video: