OPTUŽIO ZAEVA DA PRIPREMA REDEFINISANJE ZEMLJE

Makedonija: Greuvski pozvao narod da brani državu

Bivši makedonski premijer je uputio javnu ponudu Zaevu da, kako je rekao, ne udara po državi i nacionalnim iteresima, a da će mu VMRO zauzvrat podržati manjinsku vladu.
60 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2017. 21:02h

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski optužio je večeras predsjednika Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim partijama sa kojima dogovara koalicionu vladu priprema redefinisanje Makedonije i pozvao je narod da brani državu.

U intervjuu Televiziji Sitel i u postu na svom Fejbuk profilu, on je ocijenio da je najavljeno formiranje vlade SDSM sa albanskim partijama "napad na unitarnost države" i da samo narod može da je odbrani, kada je jedan dio od političara ne štiti. Kako je istakao, uvođenje dvojezičnosti je samo sekundarno, a glavni cilj za tu operaciju, koja se podstiče iz nekih spoljnih centara, je promjena imena Makedonije i identiteta Makedonaca. "Priprema se scenario u nekoliko koraka za dvojezičnost, napad na unitarnost i kantonizacija. Mnogi su me shvatili ozbiljno kada sam upozoravao, ali neki nijesu vjerovali, mislili su da je to samo naša kampanja za napad na SDSM. Ali danas je jasno da je ugrožena država", rekao je Gruevski.

Bivši makedonski premijer je uputio javnu ponudu Zaevu, koji je sa tri albanske partije, DUI, Besa i Alijalsa za Albance, oformio parlamentarnu većinu, da, kako je rekao, ne udara po državi i nacionalnim iteresima, a da će mu VMRO zauzvrat podržati manjinsku vladu.

Zaev je zajedno sa tri albanske stranke obezbijedio parlamnetarnu većinu i sjutra će formalno zastražiti od šefa države Đorđa Ivanova da mu dodijeli mandate za formiranje vlade. Zajedno sa tri albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, SDSM ima 67 potpisa poslanika za formiranje parlamentarne većine u Sobranju Makedonije koje u ovom sazivu ima 120 mjesta.