SASTANAK SA NIKOLIĆEM, IVANIĆEM I DODIKOM

Vučić: Ne očekujem ništa od međunarodne zajednice, Srbija za mir sa BiH

Vučić je izrazio nadu da se neće naći razlozi da se opet kritikuju Srbi
53 pregleda 0 komentar(a)
06.02.2019. 19:25h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da ništa ne očekuje od međunarodne zajednice u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije, koju je podnio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Ne očekujem ništa od međunarodne zajednice", rekao je Vučić poslije sastanka u Beogradu s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Vučić je izrazio nadu da se neće naći razlozi da se opet kritikuju Srbi.

On je rekao da su očuvanje mira i stabilnosti cilj Srbije u odnosima sa BiH i da će Srbija uvijek poštovati integritet BiH. "Sačuvaćemo mir i stabilnost, garantovaćemo bezbjednost građanima Srbije i Srpske... Srbija istinski i iskreno želi mir, a ne svađu i sukobe sa svojim komšijama", rekao je on.

Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Mladen Ivanić
Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Mladen Ivanić

"Cilj Srbije u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti, sve preko toga je dobro ako uspijemo", rekao je Vučić i pozvao Bošnjake da ulože isto onoliko truda energije kao i Srbija u očuvanje mira i stabilnosti.

Vučić je rekao da da je za Srbiju najvažnije kada će stvarno početi razgovori s Bošnjacima

"Srbija ni na koji način nije doprinijela podnošenju tužbe za reviziju od strane nekih organa BiH. Dvadesetdvije godine su prošle od Dejtonskog sporazuma", rekao je Vučić i dodao da je "očigledno da neki ljudi žive u prošlosti" i da su odnosi sa BiH vraćeni unazad.

Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Mladen Ivanić
Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Mladen Ivanić

Podnošenje zahtjeva za reviziju presude najavio je bošnjački član Predsjedištva BiH Bakir Izetbegović, ali se s tim ne slažu hrvatski i srpski član Predsjedništva.

Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga RS, ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu. Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude je 10 godina.

Galerija