SASTANAK SA NIKOLIĆEM, IVANIĆEM I DODIKOM

Vučić: Ne očekujem ništa od međunarodne zajednice, Srbija za mir sa BiH

Vučić je izrazio nadu da se neće naći razlozi da se opet kritikuju Srbi
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2017. 15:26h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da ništa ne očekuje od međunarodne zajednice u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije, koju je podnio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Ne očekujem ništa od međunarodne zajednice", rekao je Vučić poslije sastanka u Beogradu s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Vučić je izrazio nadu da se neće naći razlozi da se opet kritikuju Srbi.

On je rekao da su očuvanje mira i stabilnosti cilj Srbije u odnosima sa BiH i da će Srbija uvijek poštovati integritet BiH. "Sačuvaćemo mir i stabilnost, garantovaćemo bezbjednost građanima Srbije i Srpske... Srbija istinski i iskreno želi mir, a ne svađu i sukobe sa svojim komšijama", rekao je on.

"Cilj Srbije u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti, sve preko toga je dobro ako uspijemo", rekao je Vučić i pozvao Bošnjake da ulože isto onoliko truda energije kao i Srbija u očuvanje mira i stabilnosti.

Vučić je rekao da da je za Srbiju najvažnije kada će stvarno početi razgovori s Bošnjacima

"Srbija ni na koji način nije doprinijela podnošenju tužbe za reviziju od strane nekih organa BiH. Dvadesetdvije godine su prošle od Dejtonskog sporazuma", rekao je Vučić i dodao da je "očigledno da neki ljudi žive u prošlosti" i da su odnosi sa BiH vraćeni unazad.

Podnošenje zahtjeva za reviziju presude najavio je bošnjački član Predsjedištva BiH Bakir Izetbegović, ali se s tim ne slažu hrvatski i srpski član Predsjedništva.

Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga RS, ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu. Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude je 10 godina.

Galerija