Iskopavanje u Kosovskoj Mitrovici: Ima li masovne grobnice?

Predsjednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova, Prenk Đetaj rekao je za agenciju Beta da je počela pretraga lokacije gdje se sumnja da su posmrtni ostaci Albanaca stradalih u sukobima 1999. godine
1 komentar(a)
Kosovska Mitrovica, Foto: Shutterstock
Kosovska Mitrovica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2017. 11:48h

Danas je u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice počelo iskopavanje na mjestu gdje se sumnja da je masovna grobnica, u neposrednoj blizini mjesta na kojem se prije rata 1990-ih nalazila džamija.

Predsjednik Koordinacionog savjeta udruženja nestalih lica za region Mitrovice, Bajram Ćerkini, je za Kosovapres potvrdio da danas počinju iskopavanja na mjestu koje se nalazi pored nekadašnje džamije na Ibru.

On je rekao da se sumnja da je na tom mjestu masovna grobnica.

Ćerkini je rekao da će bezbjednost radova garantovati policija, Euleks i Kfor, i apelovao na porodice da se ne okupljaju na mjestu na kojem se izvode radovi.

Današnjoj pretrazi prisustvuju Vesna Bošković i Suzana Matejić iz Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije.

Predsjednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova, Prenk Đetaj rekao je za agenciju Beta da je počela pretraga lokacije gdje se sumnja da su posmrtni ostaci Albanaca stradalih u sukobima 1999. godine.

"Riječ je o lokaciji gdje se pored rijeke Ibar u neposrednoj blizini mosta, nalazilla jedna džamija koja je spaljena i minirana tukom sukoba 1999. godine. Na osnovu prijava građana i istrage međunarodne policije, sumnja se da je na tom mjestu stradao jos neutvrđen broj Albanaca", rekao je Đetaj.

Današnje preraživanja je na osnovu zahtjeva iz 2010. godine koji je pokrenuo međunarodni tužilac.

Koordinator udruženja nestalih lica, Milorad Trifunović rekao je za Betu da se udruženja nestalih Srba i drugih lica zalažu da se svaka lokacija obavezno istraži.

"Posljednjih pet godina na Kosovu se ništa nije radilo u vezi sa sudbinom nestalih. Naša udruženja do sada su podnijela zahtjeve za istraživanje ukupno 17 lokacija na Kosovu među kojima su i ona koja su navadno već istražena, ali nista nije nađeno", dodao je on.

Trifunović je rekao da je podnio zahtjev za ponovnu pretragu lokacije Žilivode gdje se pretpostavlja da su posmrtni ostaci otetih Srba.

"Među 17 lokacija su i Kosare što se ne istražuje jer se smatra da tamo još ima mina",rekao je Trifunović.

Porodice i udruženja nestalih i otetih na Kosovu tragaju za 1.660 lica, od čega su 547 Srbi i drugi nealbanci.

Bonus video: