"SRPSKI PREMIJER JE NAJUTICAJNIJI POLITIČAR U SRBIJI"

Komersant: Nikolić ima podršku Rusije, Vučić mu ozbiljno ugrožava planove

Komersant navodi da će Aleksandar Vučić kada postane predsjednik biti u stanju da drži spoljnu politiku pod kontrolom, izbjegavajući trenutne kolizije u republičkom rukovodstvu, osvrćući se na situaciju kada je nedavno došlo do pogoršanja srpsko-kosovskih odnosa
2 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug
Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug
Ažurirano: 16.02.2017. 10:50h

Kandidatura premijera Srbije Aleksandra Vučića za novog predsjednika Srbije trebalo bi sjutra da bude potvrđena, što ozbiljno ugrožava planove aktuelnog srpskog predsjednika da se kandiduje za drugi predsjednički mandat, nakon što je obezbijedio podršku Rusije, piše danas moskovski "Komersant".

Planovi srpskog premijera da se kandiduje za predsjednika su bili očekivani: on je danas najuticajniji i najpopularniji političar u Srbiji, navodi list i dodaje da je Vučić ranije izjavio da je njegov ključni spoljnopolitički cilj integracija Srbije u Evropsku uniju, uz istovremeno održavanje dobrih odnosa sa Rusijom, prenio je TAS S.

Komersant navodi da će Aleksandar Vučić kada postane predsjednik biti u stanju da drži spoljnu politiku pod kontrolom, izbjegavajući trenutne kolizije u republičkom rukovodstvu, osvrćući se na situaciju kada je nedavno došlo do pogoršanja srpsko-kosovskih odnosa, koji su mogli da prerastu u oružani sukob, kada je Tomislav Nikolić čak zaprijtio da će poslati snage na Kosovo, a samo miješanje EU i rezervisani stav Vučića zaustavili su potencijalni sukob.

Drugo važno pitanje, navodi list, je ko će zamijeniti Aleksandra Vučića na mjestu premijera.

List prenosi pisanje beogradskog dnevnika "Blic" da je Ivica Dačić, aktuelni srpski šef diplomatije i lider SPS ključni kandidat. Ovaj scenario, prema novinarima će ojačati jeidnstvo vladajuće koalicije, navodi list.

Vredno je napomenuti da se Dačić smatra proruskim političarem i da ukoliko on postane premijer, to će biti kompenzacija za Moskvu zbog odlaska aktuelnog predsjednika Srbije, naveo je "Komersant".