Makedonija: Ako bi izbori bili ponovljeni, najviše Albanaca bi glasalo za SDSM

Vodeća partija u albanskom političkom bloku postala SDSM, za koju bi ukoliko bi sjutra bili izbori, glasalo 20,4 odsto Albanaca, što je više od broja glasova koji bi dobila bilo koja albanska partija u Makedoniji.
0 komentar(a)
Makedonija, izbori, Foto: Reuters
Makedonija, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2017. 21:04h

Ako bi sjutra u Makedoniji ponovo bili održani vanredni parlamentarni izbori, dvije naveće partije, VMRO DPMNE i SDSM, dobile bi podjednak broj glasova, ali bi najviše etničkih Albanaca glasalo za socijaldemokratski SDSM, rezulatat je večeras objavljenje ankete koju je naručila Televizija Telma.

Anketa je napravljena nakon što ni dva mjeseca poslije izbora dvije najveće partije ne uspijevaju da formiraju vladu.

Prema toj anketi, dvije najveće partije, nacionalna VMRO DPMNE i lijevi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), dobile bi po 23,2 odsto. To znači da se istopila mala prednost koju je imala VMRO DPMNE nad SDSM u decembru, tako da bi, prema analitičarima, najvjerovatnije dobile isti broj mandata, dok je u decembru VMRO dobio 51, dva više od SDSM.

S druge strane, u albanskom političkom bloku bi došlo do promjena, i drugoplasirana Besa bi se izjadnačila sa DUI. Nešto malo slabije bi prošle Alijansa za Albance i DPA.

Istovremeno bi vodeća partija u albanskom političkom bloku postala SDSM, za koju bi ukoliko bi sjutra bili izbori, glasalo 20,4 odsto Albanaca, što je više od broja glasova koji bi dobila bilo koja albanska partija u Makedoniji.

Za DUI bi se izjasnilo 14 odsto, za Pokret Besa 14 odsto, za DPA 10 odsto i za Alijansu za Albance šest procenata albanskih glasača.

I u ovoj anketi čak 33 odsto anketiranih je reklo da ne zna ili nije htjelo da odgovori na pitanje za koga bi glasalo.

Najveći dio anketiranih građana ne vidi izlaz iz političke krize u novim izborima. Protiv novih izbora izjasnilo se 56,5 odsto, dok 38,6 odsto smatra da su potrebni novi izbori, za što se od stranaka zalaže samo VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Na pitanje šta misle kakvo bi bilo najbolje rješenje, pošto Gruevski nije uspio da formira vladu, najveći dio se izjasnio za vladu široke koalicije, njih 30,2 odsto, dok 27,3 procenata smatra da sljedeću vladu treba da formira SDSM Zorana Zaeva.

Na trećem mjestu je Nikola Gruevski, čiju bi vladu ponovo željelo da vidi 23,5 odsto građana Makedonije.

Anketa koju je naručila Televizija Telma sprovedena je od 4. do 10. februara na reprezentativnmom primjerku od 1.000 ispitanika. Uradili su je M Prospekt i Makedonski centar za međunarodnu saradnju.

Etnički Makedonci prednost daju stranci Nikole Gruevskog, za koju bi glasalo 30,6 odsto, dok bi za SDSM Zorana Zaeva glasalo 23,8 odsto. Za razliku od Albanca, čiji se veliki broj izjasnio za SDSM, kod Makedonaca niko ne bi glasao za neku partiju iz albanskog političkog bloka.

Bonus video: