Lavrov zabrinut zbog Kosova i Balkana: Destabilizirajuća uloga EU i NATO

"Vidimo da EU i NATO pojačavaju napore da 'progutaju' region stavljajući zemlje pred lažnu dilemu: biti uz Moskvu ili biti uz Vašington i Brisel", rekao je ruski ministar
78 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2018. 10:22h

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u danas objavljenom intervjuu da situacija na Balkanu, a posebno na Kosovu, "izaziva zabrinutost", i osudio "destabilizatorsku" ulogu EU i NATO.

Šef ruske diplomatije je pozvao i na "povratak u normalu" grčko-ruskog dijaloga dok se grčki premijer Aleksis Cipras nalazi u posjeti Moskvi.

Tradicionalno dobri odnosi dvije zemlje su zahladili usljed protjerivanja dvojice ruskih diplomata u julu. Njih je Atina optužila da su pokušali da sabotiraju sporazum Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike.

Po tom, kao i drugim pitanjima u regionu, Lavrov je upozorio na "akcije" NATO i EU koje "dovode do dodatne destabilizacije (...) i pojačavaju tenzije".

"Vidimo da EU i NATO pojačavaju napore da 'progutaju' region stavljajući zemlje pred lažnu dilemu: biti uz Moskvu ili biti uz Vašington i Brisel", rekao je ruski ministar.

On je ocijenio da "glavno mjesto za destabilizaciju ostaje Kosovo", posebno zbog namjere tamošnjih vlasti da formiraju vojsku.

SAD su juče podržale taj plan ali on nije naišao na dobrodošlicu kod drugih saveznika a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ga je nazvao neprikladnim.

Lavrov je ponovio i protivljenje Moskve ulasku Makedonije u NATO.

Bonus video: