Vučić o razgovorima u Briselu: Kada bih rekao kako to stvarno izgleda, narod bi me psovao

"Na svakih 15 minuta su se mijenjala pravila... I kada bi se Srbi navikli na nova pravila i počeli da dobijaju, sudija bi promijenio pravila", rekao je Vučić
9 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.02.2017. 14:01h

Premijer Srbije Aleksandar Vučič optužio je danas Prištinu da je opstruirala razgovore u Briselu jer ne želi postizanje dogovora ali i predstavnike Evropske unije (EU) - da su im u tome pomogli tako što su dopustili da se tako ponašaju.

Nakon susreta sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem u Beogradu, Vučić je rekao da su teme dijaloga u Briselu promijenjene u hodu, a kada su predstavnici Beograda iskazali spremnost da se dogovore onda im je rečeno da dogovor neće biti postignut i da ne može biti riječi o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Onda vam kažu: 'Hajde da riješimo most (u Kosovskoj Mitrovici). Onda smo postigli dogovor i prihvatili rešenje, samo da nam kažu kako će da bude to dizajnirano, da li će biti stubići i da li će da se uvlače... I kada smo prihvatili sve što se od nas tražilo, poslije konsultacija sa Srbima iz Mitrovice, onda su nam rekli: 'Zaboravite, nismo razgovarali'", rekao je Vučić.

On je rekao da niko iz EU ne može da kaže da to nije istina i optužio ih da nemaju hrabrosti da kažu da je krivica za kršenje dogovora na Prištini.

"Niko iz EU ne može da kaže da sam slagao i jedno slovo. I to sam ublažio jer kada bi narodu u Srbiji rekao kako to stvarno izgleda, narod bi psovao mene a nemojte da vam kažem šta bi njima rekao... Na svakih 15 minuta su se mijenjala pravila... I kada bi se Srbi navikli na nova pravila i počeli da dobijaju, sudija bi promijenio pravila", rekao je Vučić.

On je ocijenio da je priča o zidu kod mosta u Kosovskoj Mitrovici od samog početka bila ključna tema a da nikog nije bilo briga zbog čega četiri godine niko ništa nije uradio po pitanju formiranja ZSO.

"Četiri godine imamo ZSO u najvažnijem papiru i nikakve panike nema. Baš ih briga. Ne mora ni sjutra, ne mora nikada", rekao je Vučić i optužio "nasilnike iz Prištine" da na silu žele da urade nešto.

Vučić je ocijenio da Srbiji najmanje odgovara eventualni prekid dijaloga i bilo kakva kriza, jer postiže uspjehe u ekonomiji. Takođe je dodao da izazivanje krize odgovara onoj strani koja ima probleme koje rješava tako što stvara regionalne probleme.

On je, međutim, ocijenio da dijalog neće biti prekinut jer uvijek mora da se razgovara.

Vučić ponovo nije želio da imenuje ambasadore koji su se zanimali za pokrete srpske Žandarmerije, ali je rekao da im je rekao sve što je mislio.

"A to da nam neko određuje da li će naše jedinice da budu u Kraljevu ili Kragujevcu, to neka zaborave. I to ću da im ponavljam dok me ne smijene. Srbija je nezavisna zemlja, to neka određuju negdje drugdje... Ima sada svake nedjelje da premještamo svoje snage... Nebojša (Stefanović), jesi me čuo?", rekao je Vučić.

Bonus video: