"NAJBOLJI PRIMJER U REGIONU"

Mustafa: Kosovo želi mir i normalne odnose sa susjedima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dijalogu s Prištinom Srbija dovedena u situaciju "da na jednu stvar kažemo "ne" kako bismo bili proglašeni krivima za sve"
9 komentar(a)
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 07.02.2019. 02:12h

Pemijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je Kosovo opredijeljeno za dijalog, mir, stabilnost i normalizaciju odnosa sa susjednim zemljama.

Komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija ona koja se zalaže za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, premijer Mustafa je rekao da svima poznato da je "Republika Kosovo najbolji primjer u regionu i šire maksimalnog opredjeljenja za demokratsko rješavanje nesporazuma".

Kosovski premijer je rekao da pozdravlja i deklarativno opredjeljenje Srbije za mir i stabilnost. 

"U evropskom dijalogu o normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije mi smo dokazali našu maksimalnu principijelnost i puno angažovanje za mir, stabilnost i pristup u skladu sa evropskim vrednostima", kazao je Mustafa za radio Slobodna Evropa. 

Sve je to, prema njegovoj ocjeni, poznato demokratskom svijetu i to svakog dana sve više dolazi do izražaja. 

"Tako da ćemo u koordinaciji sa EU i SAD i drugim prijateljskim zemljama nastaviti evropski konstruktivni pristup, koji nema za cilj podizanje tenzija i sukoba, već punu normalizaciju odnosa između dvije zemlje, ne nanoseći štetu zakonitosti i ustavnosti na Kosovu", kazao je Mustafa. 

Ranije je predsjednik Kosova Hašim Taši izrazio je zabrinutost zbog "kampanje Srbije", kojom se srpska zajednica koja živi u sjevernom delu Kosova "huška na strah i međuetničku mržnju". 

"Razočaran sam i zabrinut sam u vezi s propagandističkom kampanjom u starom stilu Srbije, koja nastavlja da huška na strah i međuetničku mržnju srpsku zajednicu koja živi u sjevernom dijelu Kosova. Ova propaganda kojom upravlja Srbija, teži zastrašivanju građana Kosova koji žive na sjeveru zemlje i teži ometanju procesa njihovog potpunog integrisanja u institucije Republike Kosova", kaže se u izjavi predsjednika Tačija. Tači je ocijenio da Kosovo i cijeli region imaju potrebu samo za jačanjem regionalne saradnje, dobrosusedstva i ubrzanje procesa integracija u EU i NATO, kao glavnog preduslova za dugoročni mir i bezbjednost. 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dijalogu s Prištinom Srbija dovedena u situaciju "da na jednu stvar kažemo "ne" kako bismo bili proglašeni krivima za sve."