Tači traži od Srbije da se srpska zajednica ne huška na strah i međuetničku mržnju

On je ocijenio da je "tokom čitave dosadašnje istorije, država Srbija manipulisala i radi svojih političkih ciljeva njenih od srpske zajednice koja živi na Kosovu. Posljedice ovakvog pristupa su destruktivne i evidentne su i danas"
5 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2017. 16:35h

Predsjednik Kosova, Hašim Taši izrazio je danas zabrinutost zbog "kampanje Srbije", kojom se srpska zajednica koja živi u sjevernom dijelu Kosova "huška na strah i međuetničku mržnju".

"Razočaran sam i zabrinut sam u vezi s propagandističkom kampanjom u starom stilu Srbije, koja nastavlja da huška na strah i međuetničku mržnju srpsku zajednicu koja živi u sjevernom dijelu Kosova. Ova propaganda kojom upravlja Srbija, teži zastrašivanju građana Kosova koji žive na sjeveru zemlje i teži ometanju procesa njihovog potpunog integrisanja u institucije Republike Kosova", kaže se u izjavi Tačija.

On je ocijenio da je "tokom čitave dosadašnje istorije, država Srbija manipulisala i radi svojih političkih ciljeva njenih od srpske zajednice koja živi na Kosovu. Posljedice ovakvog pristupa su destruktivne i evidentne su i danas".

"Tim povodom, želim da uvjerim srpsku zajednicu koja živi na Kosovu da ništa loše nikada neće da im se dogodi od strane bezbjednosnih institucija Republike Kosova, koje su demokratske i koje štite živote svih građana gde kod da se nalaze, nezavisno od njihove etničke pripadnosti. Evropska unija i NATO treba da pošalju opomenu Srbiji da se uzdrži od scenarija huškanja novog konflikta na Kosovu i u regionu", poručio je kosovski predsjednik.

Tači je ocijenio da Kosovo i cijeli region ima potrebe samo za povećanjem regionalne saradnje, dobrog susjedstva i ubrzanjem procesa integracija u EU i NATO, kao glavnog uslova za dugoročni mir i bezbjednost.

Bonus video: