Mogerini poslije sastanaka: Posvećenost Beograda i Prištine značajno smanjuje tenzije

"Dijalog je veoma vačan proces za Srbiju i Kosovo, ali i za region i EU. Napredovanje u normalizaciji odnosa je ključno za oboje da sačuvaju mir i napreduju ka EU. To je suštinski za Evropu i regionalnu stabilnost", rekla je Mogerini
123 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Federika Mogerini, Hašim Tači, Isa Mustafa, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Federika Mogerini, Hašim Tači, Isa Mustafa, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.02.2017. 23:28h

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je večeras poslije nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou da iskazana posvećenost i politička volja značajno smanjuju tenzije.

Poslije razgovora s premijerima i predsjednicima Srbije i Kosova, Mogerini je rekla da je ohrabrena "konstruktivnim angažovanjem koje su pokazale obje strane", navodi se u saopštenju njene službe.

Ona je navela da su svi učesnici razgovora danas potvrdili "svoju punu posvećenost zajedničkom radu u okviru dijaloga" i dodala da će biti nastavljen rad u tom duhu.

"Dijalog je veoma vačan proces za Srbiju i Kosovo, ali i za region i EU. Napredovanje u normalizaciji odnosa je ključno za oboje da sačuvaju mir i napreduju ka EU. To je suštinski za Evropu i regionalnu stabilnost", rekla je Mogerini.

Sastanak čelnika Srbije i Kosova s Mogerini završio se oko 23 časa, poslije pola sata rada.

Mogerini je najprije razgovarala s predsjednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom, a zatim se odvojeno sastala i s predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Prema najavama, čelnici Srbije i Kosova večeras je trebalo da razmotre sprovođenje postignutih dogovora i otvorenih pitanja, medju kojima su Zajednica srpskih opština, energetika i pravosuđe.

Bonus video: