Čović: O ratu na ovim prostorima ne odlučujemo mi, nego velike sile

"Pripremaju se kojekavke protestne igre ili kako neki vole reći 'događanja naroda', od skoro istih aktera koji su to činili prije tri godine", rekao je Čović u intervjuu za zagrebački "Večernji list", u izdanju za BiH, a prenosi B92
56 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Čović, Foto: Reuters
Dragan Čović, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2017. 13:35h

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i hercegovine (BiH) Dragan Čović izjavio je da je ponovo neizvjesna posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu, koja je planirana za februar.

On je naveo da je ta posjeta neizvjesna nakon nedavne najave reaktiviranja tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Čović, koji ne vjeruje da bi u BiH moglo biti rata, kaže da neki žele reprizu "događanja naroda".

Regionalno je, kaže, najvažnije imati mir kada je riječ o Srbiji i Kosovu, a nedavne napetosti dovodi u vezu sa izborima.

"Za sada ne vidim te ratne razmjere, ali da se nešto slično može organizovati u to sam uvjeren", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, situacija u BiH i regionu je složena, puna nekih novina, a rekao bi, kaže, i osmišljena da bi se još više zakomplikovala.

"Pokušaćemo tu situaciju stabilizovati, a kroz to vrijeme rješavati ključne probleme", rekao je Čović.

"Pripremaju se kojekavke protestne igre ili kako neki vole reći 'događanja naroda', od skoro istih aktera koji su to činili prije tri godine", rekao je Čović u intervjuu za zagrebački "Večernji list", u izdanju za BiH, a prenosi B92.

Ipak, dodao je, o tome da li će rata na ovim prostorima biti odlučuju velike sile.

"Bio sam siguran da neće biti rata ni kada se prethodni dogodio. Danas sam puno sigurniji da ga neće biti, ali, ipak, treba reći da o tome ne odlučujemo mi, nego velike sile. A da li će dobaciti do nas, nisam siguran da smo im, na sreću, na bilo koji način zanimljivi", rekao je Čović.

Govoreći o BiH, Čović kaže da je prvi problem koji treba rješavati Izborni zakon BiH, odnosno dogovor oko izmjene načina izbora članova Predsedništva BiH, delegata u Dom naroda Federacije BiH, te izbora u Mostaru.

Krajnje vrijeme za unutrašnju reorganizaciju BiH

Čović je danas u Mostaru izjavio i da je krajnje vrijeme za unutrašnju reorganizaciju BiH, jer je postojeća struktura zemlje prepreka njenom funkcionisanju.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se taj proces (reorganizacije) završi, da stalno ne budemo taoci loše organizacije, koja ne može odgovoriti našim nastojanjima, prije svega kada je riječ o evroatlantskim integracijama", rekao je Čović novinarima pred početak Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH) u Mostaru.

Komentarišući izjavu poslanika iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Tonina Picule da unutrašnje uređenje BiH treba da se uspostavi na načelima federalizcje, on je naveo da je to ono za šta se zalaže i HDZ BiH.

"Picula je samo jedan od onih koji u zadnje dvije godine govore vrlo jasno o potrebi federalizacije BiH u smislu racionalne organizacije naše domovine i ostvarenja apsolutne ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i svih građana u BiH. To je ono što i mi pričamo", kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, on ne vidi razlog zašto bi nekome u BiH bio sporan federalizam, kada on već na neki način postoji u ovoj zemlji.

Komentarišući tvrdnje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da u BiH ne može biti ni centralizacije ni unitarizacije niti federalizma, Čović je kazao da "svako može govoriti u svoje ime s funkcije koju obavlja, ali to ne znači da govori u ime svih u BiH".

"Bilo koji stav koji izlazi iz BiH mora imati uravnotežen konsenzus svih strana, koje su se dužne dogovoriti oko takvog stava", naglasio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, u BiH je došlo vrijeme da se 20 godina poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, racionalizuju odnosi u zemlji, a da istovremeno država bude zaštićena od bilo kakvih podjela.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić rekao je da je federalizacija BiH trajni cilj HNS-a.

"Ono što je sigurno naš trajni cilj jeste administrativno teritorijalna reorganizacija koja će, naravno, uključivati i federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. To je naš trajni cilj od kojega ne odustajemo", poručio je Ljubić.

Bonus video: