Tači: Svi da se mobilišu, Srbija hoće da dijeli Kosovo

"To ćemo danas jasno reći i predstavnicima Evropske unije, i mi nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova", kazao je Tači iz Brisela uoči današnjeg sastanka delegacija Srbije i Kosova
78 pregleda 17 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 24.01.2017. 13:46h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Kosovo u odnosima sa Srbijom "čekaju teški dani" i da je potrebna "politička i građanska mobilizacija u suprotstavljanju takvim aktivnostima Srbije".

"Svi treba da se mobilišemo - kako politički, takođe i u građanskom smislu - da se suočimo sa pritiscima koje će Srbija vršiti na Kosovu, jer je njihov plan podjela Kosova i prisajedinjenje sjevera Srbiji. Mi to nikako nećemo dozvoliti", rekao je Tači je u izjavi za agenciju Beta.

On je rekao da će se Kosovo tim pritiscima i provokacijama oduprjeti snagom ustavnih rješenja i koristeći sve raspoložive ustavne i zakonske mogućnosti.

"To ćemo danas jasno reći i predstavnicima Evropske unije, i mi nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova", kazao je Tači iz Brisela uoči današnjeg sastanka delegacija Srbije i Kosova.

Tači je rekao da današnji sastanak u Briselu predstavlja "otvaranje posljednjeg poglavlja" u razgovorima sa Srbijom koje će rezultirati uzajamnim priznanjem.

Ocijenio je da nema potrebe da se dvije zemlje vraćaju na sporazum o normalizaciji odnosa iz 2013. godine, od kada su neki sporazumi ostvareni, a drugi su na putu sprovođenja, već treba gledati napred i učiniti sve što je moguće na normalizaciji odnosa između dvije zemlje.

Srbija treba da prestane s teškim provokacijama koje čini protiv Kosova, kao što su nalozi za hapšenje, voz i zid u Mitrovici, kazao je on.

Kometarišući kritike opozicije zbog nastavka dijaloga sa Srbijom, kosovski predsjednik je izrazio zahvalnost što su neke od političkih stranaka bile dio razgovora i čiji su predstavnici učestvovali u dijalogu Kosova i Srbije i što su u Skupštini Kosova glasali za prvi sporazum iz 2013. godine.

Bonus video: