Vučić: Pokušali da miniraju dio pruge, poslati Albanci sa dugim cijevima da zaustave voz

"Moja odluka je bila, i njom se ponosim, da zaustavim voz u Raški da bi sačuvao slobodu naših ljudi, da bi sačuvao mir i izbjegao sukobe", istakao je Vučić
225 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.01.2017. 19:05h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Priština pripremala ratne igre i da je bio plan da se voz iz Beograda koji ide za Kosovsku Mitrovicu zaustavi i započnu sukobi širih razmera, javlja B92.

Voz koji je jutros krenuo ka Kosovskoj Mitrovici vratiće se za Beograd, pošto je zaustavljen na stanici u Raškoj.

Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorisana freskama iz srpskih mansitra na Kosovu koje su pod zaštitom Uneska.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije kazao da je jutros krenuo "putnički voz, ne tenk ili oklopno vozilo, koji je trebalo da spaja ljude i gradove u skladu sa zakonima svih zemalja svijeta i vrijednostima EU", ali su onda, kako je rekao počele da se dešavaju "nevjerovatne stvari".

"Specijalne snage sastavljene isključivo od Albanaca pokušale su da miniraju dio pruge, ali to nisu uradili na pravi način, onda su poslali Albance sa dugim cijevima na području Podujevo-Orlane-Vučitrn koji su na Jarinju trebalo da zaustave voz i uhapse mašinovođu i putnike voza i time dovedu do velikih sukoba", kazao je premijer Srbije i dodao: "Okupili su se Srbi koji žive na tom području i okružili Albance, a Albanci su poslali mimo odobranje NATO, ili bilo čijeg odobrenja, 17 oklopnih vozila sa specijalnim jedinicama ROSU sa ciljem da isprovociraju sukob većih razmjera".

Premijer Srbije je rekao da je donio odluku a zaustavi voz i izbjegne sukobe.

"Moja odluka je bila, i njom se ponosim, da zaustavim voz u Raški da bi sačuvao slobodu naših ljudi, da bi sačuvao mir i izbjegao sukobe", istakao je on.

Vučić je rekao da je obavijestio Federiku Mogerini, a da je razočaran reakcijom EU na događaje na Kosovu.

"Tokom večeri obavijestićemo Rusiju, sjutra i Kinu i potpredsjednika SAD, obavijestiću ih da je Priština pripremala ratne igre", dodao je on i poručio da Srbija želi mir.

"Srbe pozivam da ostanu mirni, a moje posljednje upozorenje i molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju da napadnu Srbe oružjem, jer Srbija to neće dozvoliti", zaključio je premijer Srbije koji se vratio na hitnu sjednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti .

Voz koji je jutros krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici od 16.30, stoji u Raškoj, a Dušan Kozarev iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije je ranije kazao da će odluka o tome da li nastavlja put ili će se vratiti u Beograd biti donijeta poslije pres konferencije premijera Aleksandsra Vučića.

“Voz stoji. Čekamo konferenciju za novinare premijera Aleksandara Vučića, kada ćemo čuti sve pojedinosti o situaciji i šta dalje da radimo”, objasnio je on ranije za Tanjug.

Tači naredio da se ne dozvoli ulazak voza na Kosovo

Predsjednik Kosova Hašim Tači danas je naredio ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hisenju i generalnom direktoru policije Kosova Špendu Ahmetiju da po svaku cijenu spriječe ulazak voza koji je jutros iz Beograda krenuo za Mitrovicu, javio je portal gazetaexpress.com.

"Primjećujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujući ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlašćenja na očuvanju teritorijalnog intergriteta i suverenita, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjh poslova i direktora policije. Od njih sam zatražio da se po svaku cijenu onemogući ulazak voza na Kosovo", izjavio je Tači za portal.

Kosovski predsjednik je izrazio uvjerenje da će vlasti sa zakonskom odgovornošću ostvariti svoje ustavne i zakonske obaveze.

"Institucije treba da ostvare te odogovornosti. Dosta je, dosta je. Biće nula tolerancije prema Beogradu na dovođenju u pitanje teritorijalnog integriteta Kosova", kazao je Tači.

Bonus video: