Proširene optužbe protiv Haradinaja

Nova dokumentacija biće proslijeđena nadležnom sudu u Francuskoj, čim bude prevedena na francuski jezik
8 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
Ramuš Haradinaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2017. 12:03h

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije proširilo je optužbe protiv jednog od komandanata OVK Ramuša Haradinaja koji se nalazi u pritvoru u Francuskoj po potjernici Srbije za ratne zločine, jer je došlo do novih dokaza, prenosi regionalna televizija N1.

Kako navodi ta televizija, prikupljeni su dokazi o odgovornosti Haradinaja za ratne zločine na Kosovu, koji nijesu bili predmet razmatranja u Haškom tribunalu i predstavljaju dopunu dokaza koji su već poslati u Francusku.

Nova dokumentacija biće proslijeđena nadležnom sudu u Francuskoj, čim bude prevedena na francuski jezik.

Prema jučerašnjem pisanju beogradskog dnevnika "Blic", rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović zatražio je da se kontrolišu svi postupci u svim sudovima i tužilaštvima opšte nadležnosti u Srbiji koji se odnose na pripadnike OVK.

List je prenio da se kontroliše oko 500 postupaka i u nekima je utvrdjena povezanost s postupkom protiv Haradinaja koji se vodi u Tužilaštvu za ratne zločine i da će ta nova saznanja Tužilaštvo u najkraćem roku dostaviti Ministarstvu pravde koje će proslijediti nadležnima u Francuskoj sa već postojećim materijalom protiv Haradinaja.

Tužilaštvo za ratne zločine Haradinaja tereti da je odgovoran kao naredbodavac, ali i kao neposredni počinilac 63 ubistva.

Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. janaura u Francuskoj po potjernici Srbije i njemu je određen pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtjev za izručenje.

On je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je poslije nekoliko dana oslobođen.

Potjernicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vrijeme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Bonus video: