Jovanović: Poruke iz Banjaluke ugrožavaju Srbe u RS

Lider LDP je ocijenio da je Dodik današnjim izjavama o izlasku RS iz sastava BiH otvoreno pozvao na kršenje Dejtonskog sporazuma bez kojeg RS ne bi bilo, a čime srpski narod u RS "osuđuje" na nove sukobe i nova stradanja
16 komentar(a)
Čedomir Jovanović, Foto: Beta
Čedomir Jovanović, Foto: Beta
Ažurirano: 09.01.2017. 19:20h

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocijenio je da poruke danas poslate iz Banjaluke ugrožavaju Srbe i Republiku Srpsku, dok je Srbima u RS i BiH potrebna politika koja bi naišla na razumijevanje onih sa kojima su bili u najvećem nesporazumu - Sarajeva, Zagreba i međunardone zajednice.

"Sve što prati Dan Republike Srpske, dodatno konfrontira srpski narod sa Bošnjacima i Hrvatima, umjesto da sa njima popravlja odnose, kako bi od Bosne i Hercegovine, nakon godina sukoba, napokon bila stvorena funkcionalna država. Republika Srpska i Srbi koji tamo žive će razlog za slavlje imati onda kada ih budu poštovali oni na koje su najupućeniji, a to su Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovini", rekao je Jovanović, saopštila je LDP.

Jovanović je ocijenio da su najnovije izjave predsjednika RS Milorada Dodika najveća prijetnja i apsolutno su suprotstavljene interesima Srbije.

Predsjednik LDP je rekao da Vlada Srbije treba da raskine sa politikom guranja Srba u RS u nove sukobe, a da građanske demokratske snage u Srbiji treba da budu predvodnici u formulisanju nove regionalne politike pomirenja i konačnog odustajanja od "propalih politika" '90-tih zbog kojih su milioni stradali i ljudi u regionu ni danas ne žive normalan život.

Lider LDP je ocijenio da je Dodik današnjim izjavama o izlasku RS iz sastava BiH otvoreno pozvao na kršenje Dejtonskog sporazuma bez kojeg RS ne bi bilo, a čime srpski narod u RS "osuđuje" na nove sukobe i nova stradanja.

"Ni Srbiju koja je, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, obavezna da čuva mir na prostorima bivše Jugoslavije, neće zaobići posledice novih sukoba koje izaziva rukovodstvo Republike Srpske, i koji su danas svog najjačeg zagovornika imali u nacionalističkom ispadu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Nikolić ne misli na Republiku Srpsku, već samo o svojoj predsjedničkoj kampanji, i nije ga sramota da danas u Banjaluci slavi Dan Republike Srpske, uprkos tome što je ćutao o referendumu kada se o tom danu odlučivalo", naveo je Jovanović.

RS je danas obilježila Dan Republike i 25 godina postojanja. Svečanoj akademiji u Banjaluci prisustovali su najviši zvaničnici Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nekoliko ministara u Vladi Srbije i patrijarh SPC Irinej.

Bonus video: