Opozicija u Federaciji BiH: Ivanić izvršio mini državni udar

SDP BiH, DEF i GD smatraju da su Ivanić i Pendeš (kadar HDZ BiH), odnosno hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, na ovaj način "nasrnuli ne samo na ustavno-pravni poredak, nego i na mir u Bosni i Hercegovini"
108 pregleda 2 komentar(a)
Mladen Ivanić, Foto: Betaphoto
Mladen Ivanić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.01.2017. 16:16h

Opozicione stranke u Federaciji BiH (SDP BiH, DF i GD) ocijenile su danas da su postrojavanjem pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja Dana Republike Srpske predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministarka odbrane BiH Marina Pendeš izvršili "mini državni udar".

"Nema sumnje da je došlo do mini državnog udara u režiji srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministarke odbrane Marine Pendeš, koji su kršeći Ustav BiH i Zakon o odbrani naredili angažovanje pripadnika OS BiH", navedeno je u saopštenju ove tri stranke.

Još je ocijenjeno da je nesumnjivo došlo do sloma lanca komandovanja i da je u potpunosti podrivena uloga Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta OS BiH.

"Štaviše, uspostavljen je presedan po kojem HDZ i SNSD mogu angažovati Oružane snage onda kad žele, onako kako žele, bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH", ističe se u saopštenju.

SDP BiH, DEF i GD smatraju da su Ivanić i Pendeš (kadar HDZ BiH), odnosno hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, na ovaj način "nasrnuli ne samo na ustavno-pravni poredak, nego i na mir u Bosni i Hercegovini".

Ove tri stranke zahtjevaju od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da naredi Predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću da hitno sazove sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojim predsjedava po službenoj dužnosti i zatraži istragu od Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) i Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) o, kako je navedeno, podrivanju vojne i odbrambene moći i oružane pobune kako je definisano Krivičnim zakonom BiH.

Od Izetbegovića je zatraženo i da saopšti javnosti konkretne mjere i korake koje preduzima ili planira preduzeti da se prevaziđe ovaj "evidentni napad na ustavno-pravni poredak".

"Ako to ne uradi, pred istorijom će biti odgovoran za rušenje države BiH. Biće konačno jasno da ne samo Milorad Dodik želi da napravi srpsku državu na pola teritorije BiH, nego i da Bakir Izetbegović želi muslimansku državicu na četvrtini njene teritorije", stoji u saopštenju.

SDP BiH, DF i GD su pozvali, kako je navedeno, "sve progresivne snage u BiH da im se pridruže u definisanju jasne političke platforme za prevladavanje krize u kojoj se nalazi zemlja."

"Smatramo da građanske stranke treba da ponude program na temelju Platforme Predsjedništva Republike BiH iz juna 1992. godine, i ponude alternativu dogovorima nacionalista koji nas drugi put u 25 godina žele povesti u nasilje", stoji u saopštenju.

Bonus video: