Nikolić: RS je na referendumu rekla šta hoće, nisam se dvoumio oko dolaska u Banjaluku

"Počastvovan sam što sam ovdje. Specijalni odnosi Srbije i RS su jedan od temelja Dejtona", izjavio je Јeremić za Radio-televiziju RS
85 pregleda 2 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.01.2017. 16:26h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Banjaluci da je Republika Srpska (RS) na referendumu rekla da hoće da slavi 9. januar kao svoj Dan Republike i da za njega nije postojala dilema da li će doći na proslavu Dana RS.

"Treba pronaći ono što nas spaja, a ne razdvaja. Srpska je rekla na referendumu da hoće da slavi svoj dan", rekao je Nikolić na svečanom prijemu povodom Dana RS.

Komentarišući poziv bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da ne dolazi u Banjaluku 9. januara, jer je Ustavni sud BiH osporio 9. januar kao Dan RS, predsjednik Srbije je kazao da je Izetbegović "umislio da je predstavnik svih građana u BiH".

Nikolić je rekao da je RS multietnička država, dodavši da je danas veliki dan za sve Srbe, jer pokazuje svoju "volju i odlučnost".

Srbi s obe strane Drine su jedan narod, tako se osjećaju i tako žive, rekao je predsjednik Srbije.

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Јeremić, koji je povodom Dana RS takođe došao u Banjaluku, rekao je da je danas veliki svečani dan za Republiku Srpsku i za cijeli srpski narod.

"Počastvovan sam što sam ovdje. Specijalni odnosi Srbije i RS su jedan od temelja Dejtona", izjavio je Јeremić za Radio-televiziju RS.

Navodeći da se u svetu dešavaju promjene i da 2017. godina neće biti ništa mirnija od prethode, on je ocijenio da Srbi treba da budu "mudri da ostvare svoje interese".

Predsjednik Skupštine opštine Gračanica, na Kosovu, Vladeta Kostić čestitao je svim građanima i rukovodstvu RS Dan Republike, dodavši da je želja Srba s Kosova da RS bude još jača i snažnija.

U Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci održan je svečani prijem povodom Dana Republike kojem su prisustvovale mnogobrojne zvanice.

U Banjaluci danas boravi i princ Aleksandar Karađorđević, koji se ranije sastao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Bonus video: