UZ JAKE MJERE OBEZBJEĐENJA

Prisustvovali i političari iz CG: Republika Srpska obilježila Dan republike

Predsjednik RS Milorad Dodik je pred paradu poručio da "ništa neće zadržati Republiku Srpsku u BiH, ukoliko joj se ne vrate ovlašćenja predviđena Dejtonskim sporazumom"
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2017. 20:42h

Republika Srpska proslavlila je 9. januar kao Dan republike paradom kroz centar Banjaluke, uz jake mjere obezbjeđenja u gradu.

Na ulicama je bilo prisutno više od 1.000 policajaca, a raspoređena su i oklopna vozila.

Program obilježavanja je počeo u 9.30, a završava se koncertom u 22h, pred koji je zakazana svečana akademija povodom 25 godina postojanja Republike Srpske. Defile kroz Banjaluku je počeo u 13 časova uz taktove "Marša na Drinu", a u povorci su bili studenti, pripadnici MUP RS i boračkih organizacija.

Patrijarh srpski Irinej služio je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Predsjednik RS Milorad Dodik je pred paradu poručio da "ništa neće zadržati Republiku Srpsku u BiH, ukoliko joj se ne vrate ovlašćenja predviđena Dejtonskim sporazumom".

"Republika Srpska je ujedinjena u želji da živi u miru i slobodi, zajedno sa drugima, ali i će čuvati svoje", poručio je Dodik čestitajući građanima Dan republike.

Kako je rekao, na taj dan se "dugo čekalo" i on predstavlja poseban dan jedinstva i odnosa prema RS, načinu života i onoga što želimo da budemo“.

"Republika Srpska je stvorena jer je to bio odgovor naroda na dešavanja i želju da se pravi država, jer bez države nema slobode. „Nikada nismo imali namjeru drugima da ukinemo slobodu, a da je RS danas ujedinjena u želji za mirom i slobodom“", rekao je Dodik.

Opozicione stranke u Federaciji BiH (SDP BiH, DF i GD) ocijenile su danas da su postrojavanjem pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na ceremoniji obilježavanja Dana Republike Srpske predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministarka odbrane BiH Marina Pendeš izvršili "mini državni udar".

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Banjaluci da je Republika Srpska (RS) na referendumu rekla da hoće da slavi 9. januar kao svoj Dan Republike i da za njega nije postojala dilema da li će doći na proslavu Dana RS.

Sve glavne ulice u Banjaluci su zatvorene. Za 1.000 policajaca, koliko će učestvovati u obezbjeđenju u Banjaluci, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je "to dovoljan broj policajaca da sve prođe bezbjedno".

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine proglasio neustavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan republike, jer se na taj dan obilježavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Nakon što su ukinute odredbe Zakona o praznicima RS, koje su se odnosile na 9. januar, Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obilježava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

Prisutna i delegacija Nove srpske demokratije i DNP-a

Delegacije Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije prisustvovale su centralnoj proslavi Dana Republike Srpske u Banja Luci, na poziv predsjednika RS Milorada Dodika.

"U brojnim razgovorima sa političkim predstavnicima iz Republike Srpske i Srbije, istaknuto je da je Republika Srpska jedna od najznačajnijih tekovina srpskog naroda, i da najodgovornije adrese našeg naroda moraju zajednički raditi na njenoj punoj afirmaciji. Saopšteno je da je Republika Srpska tačka spajanja našeg naroda i njegovih predstavnika, koja briše sve političke i ideološke razlike. Globalni i regionalni politicki trendovi najzad idu na ruku Srbima, i vjerski poglavari i politički lideri našeg naroda moraju iskoristiti ovaj trenutak da krenu u političke procese zajedništva i objedinjavanja", navodi se u saopštenju.

Delegaciju su činili poslanici Slaven Radunović, Jovan Vučurović i Milan Knežević.

Dodik: Ne radimo ništa nekome u inat, RS samo slavi svoj rođendan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na svečanom prijemu povodom Dana Republike da Republika Srpska danas slavi svoj rođendan, ali da ne radi ništa u inat nekom drugom.

"Želim da svi ovdje živimo u miru. Svi smo ovdje da bismo pokazali da smo jedinstveni. Јedinstveno smo okupljeni oko ideje koja se zove Republika Srpska. Srbi na ovom prostoru znaju da nemaju slobodu, ako nemaju državu", rekao je Dodik obraćajući se zvanicama.

Dodik je rekao da Srbi iz RS danas moraju da kažu šta su njihovi nacionalni ciljevi, ponovivši da ti ciljevi nijesu upereni ni protiv koga.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je da bi bez Republike Srpske bio upitan ostanak Srba na ovim prostorima.

On je na svečanom prijemu rekao da je danas veliki dan, ne samo za RS, već cijeli srpski narod, jer, kako je naveo, svi Srbi 9. januar doživljavaju kao svoj dan.

Irinej je ponovio da je RS nastala božijom voljom, iz "pravedne pobjede jednog naroda da ima svoje granice, da bi sačuvao integritet, istoriju i vjeru".

Patrijarh je kazao da RS brine o srpskom narodu, ali ne zapostavlja ni druge narode koji žive u njoj, dodajući da treba imati dobre odnose sa svim narodima.

Ministarstvo odbrane BiH nije odobrilo učešće OS BiH na proslavi Dana RS

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je danas da nije izdalo naredjenje za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, već da je, u skladu s preporukama štaba NATO u BiH, zabranilo učešće pripadnika OS BiH u bilo kakvim aktivnostima 9. januara povodom Dana RS.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo odbrane u skladu s propisima i procedurama Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH pravovremeno, 6. januara, dostavilo smjernice o postupanju pripadnika Oružanih snaga BiH na aktivnostima u Banjaluci 8. i 9. januara.

Prethodno je, kako se navodi, Ministarstvo odbrane, u vezi sa stavom štaba NATO u Sarajevu, od Predsjedništva BiH tražilo uputstva u vezi sa zahtevom predsjedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića za angažman Počasne jedinice Oružanih snaga BiH 9. januara na ceremoniji odavanja pošte poginulim borcima Vojske RS.

"Kako se Predsedništvo BiH nije izjasnilo o tom dopisu do 8. januara, Ministarstvo odbrane BiH je istog dana izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH da se obustave sve radnje u vezi sa angažovanjem pripadnika Oružanih snaga BiH za 9. januar u Banjaluci", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane BiH u naveli da su isti dan Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH dostavili pisano uputstvo u kojem se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu štaba NATO u Sarajevu.

"Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika Oruženih snaga BiH danas, Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o tome izvijestiti Predsjedništvo BiH", dodaje se u saopštenju.

Treći pješadijski Republika Srpska puk juče i danas postrojen je u Banjaluci i predao je raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Izetbegović za istragu angažovanja OS BiH povodom Dana RS, za Čovića ništa nije sporno

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović zatražio je danas da se ispitaju sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH u okviru obilježavanja Dana Republike Srpske.

Kako je saopšteno, Izetbegović je zatražio da se utvrdi odgovornosti svih onih koji su na bilo kakav način prekršili zakone i druge propise o OS BiH, kao i instrukcije komandanta Štaba NATO u BiH.

Komandantkinja Štaba NATO u BiH, Žizel Vilc je ranije upozorila da bi učešće pripadnika OS BiH u obilježavanju 9. januara, Dana RS, bilo nezakonito, jer je Ustavni sud BiH ranije osporio 9. januar kao dan tog entiteta BIH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je, međutim, ocijenio da se bez potrebe dižu tenzije oko obilježavanja Dana Republike Srpske.

"Bez potrebe stalno dižemo tenzije, bez obzira ko kakve osjećaje ima prema bilo kojem datumu, pa i 9. januaru. Bojim se da nas takav pristup neće daleko odvući", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da kao član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH, te da ju je angažovao povodom obilježavanja Dana RS.

"Ja sam odlučio, a ne oni. Da, hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje", rekao je ranije Ivanić.

Nikolić: Nema uspješne BiH bez uspješne Republike Srpske

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Banjaluci da nema uspješne Bosne i Hercegovine bez uspešne Republike Srpske (RS).

Nikolić je na svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, kazao da je ona nastala "zato što su drugi htjeli da razbiju Jugoslaviju".

"Prije 25 godina Srbi su se oružjem borili za RS dok su bili napadani, a kasnije politikom i mudrim vodjenjem. Ja volim BiH, želim joj svako dobro i napredak, ali neka se ne zanose neki u Sarajevu da ima uspješne BiH bez uspješne RS. Ne može, nema ni uspješne RS bez uspješne BiH", kazao je predsjednik Srbije.

Nikolić je ocijenio da osporavanje obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara nije borba protiv dana već protiv slavlja "što smo preživjeli, što nijesu mogli da nam učine ono što su učinili u Hrvatskoj ili na Kosovu i Metohiji".

"Kad bismo mi pravili RS da nije došlo do razbijanja srpskog naroda? Nekima smeta RS zato što svojim postojanjem podsjeća da ima Srba u BiH, da nije uspio plan da oni nestanu, zato što ima specijalne veze sa Srbijom koje niko nikada neće uspjeti da prekine", kazao je Nikolić.

Po njegovim riječima, danas niko "ne može ništa" Republici Srpskoj, a svi koji danas odlučuju u Srbiji, žele da veze sa RS budu produbljene.

"Dok ima RS, ima i Srbije. Možda bi bilo prirodnije da kažem obrnuto, ali znam da je vaš ulog veći, zato vam čestitam na referendumu. Neka živi Republika Srpska u BiH i u tijesnoj vezi sa Srbijom, svojom majkom, sestrom, ocem, bratom!", kazao je Nikolić.

Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske prisustvovali su i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, ministri Vlade Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Nela Kuburović, reditelj Emir Kusturica.

Dodik na proslavi: RS je sinonim za slobodu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da narod u Republici Srpskoj (RS) danas slavi ne samo Dan RS već i odluku da će živjeti slobodno, poštujući žrtve koje su za tu slobodu podnijeli "najbolji sinovi tog naroda".

Dodik je na svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana RS rekao da je RS sinonim za slobodu srpskog naroda.

"Danas slavimo herojstvo i žrtvu znanih i neznanih heroja svih prethodnih ratova. Danas slavimo naš način života, naš jezik, našu kulturu, našu vjeru, našu krsnu slavu. Okupljamo se, saborujemo i pokazujemo cijelom svijetu da smo jedinstveni u tome. Ponos i jedinstvo su naše ključne reči i prije 25 godina i danas", rekao je on.

On je rekao da je Dan RS ustanovljen njenim osnivanjem 9. januara 1992. godine, a da današnja proslava pokazuje opredjeljenje naroda da nastavi da obilježava taj dan, koji je kako smatra, najvažniji datum za narod u RS.

"Ovo nije inat, ovo je naša istorija. Iza nas je 25 godina, velikih, naših, jedinstvenih godina ponovnog stradanja, uzdizanja, uspjeha, ponosa. Ovo je 25 godišnjica koji nisu mnogi željeli, a koja se nama desila, zato što smo prije 25 godina osnovali RS, kao volju naroda na ovim prostorima Republiku koju smo oduvijek željeli, jer je ona za nas bila sloboda", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je državno-pravni okvir za formiranje RS "svježe pamćenje" na stradanje srpskog naroda u Prvom i Drugom svjetskom ratu - jame, koncentracioni logori, progoni, uništenja i stradanja.

"Rane iz tih ratova nijesu se iscijelile, kada se naš narod mimo svoje volje našao pred strašnim iskušenjem da mu se istorija ponovi", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je BiH danas "loše mjesto za život", navodeći da je "BiH ostala neispunjeni san onih koji su željeli da od nje naprave državu".

Naveo je da "RS mora da razmišlja o svojoj budućnosti" ako se ugrozi Dejtonski sporazum kojem je, kako kaže, umanjen značaj.

"Znam da je RS i dalje trn u oku nekima u BiH i nekima izvan, generacije koje dolaze nas neće pitati kako to da nijesmo videli, pitaće nas zašto nešto nismo učinili", rekao je Dodik i pitao koliko još godina treba da prođe da bi Sarajevo prihvatilo RS kao političku činjenicu.

Istakao je da se ne smije dozvoliti da neko ugrozi RS - njen identitet vriijednosti, a da će RS biti posvećena ekonomskoj stabilnosti, miru i saradnji sa svima koji to žele.

On je rekao da će se jačati odnosi sa Rusijom, kao i da RS mora da nastoji da izgradi svoju vojnu neutralnost.

"RS ostaje i ne mijenja svoju evropsku orijentaciju, ali vrijeme je da stanemo i upitamo koju Evropu ćemo dočekati kada u nju budemo ušli", kazao je on i dodao da je vrijeme da RS modelira prsitup evropskim integracijama.

Dodik je na kraju govora poručio: "Neka živi RS, neka živi Srbija i srpski narod!".

Galerija

Preporučujemo za Vas