POSJETA PRIŠTINI ZBOG SOLIDARNOSTI

Predsjednik Skupštine Albanije: Haradinaj je simbol svih Albanaca u cijelom svijetu

Meta je poslije susreta sa rukovodstvom Alijanse za budućnost Kosova (ABK) ocijenio da će slučaj Haradinaja biti "vrlo brzo riješen" i da će se lider ABK-a uskoro vratiti na Kosovo
59 pregleda 33 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta
Ažurirano: 08.01.2017. 17:08h

Predsjednik Skupštine Albanije Iljir Meta izjavio je danas u Prištini da Ramuš Haradinaj, koji je po srpskoj potjernici uhapšen u Francuskoj, "nije državljanin Srbije već simbol Albanaca cijelog svijeta".

Meta je poslije susreta sa rukovodstvom Alijanse za budućnost Kosova (ABK) ocijenio da će slučaj Haradinaja biti "vrlo brzo riješen" i da će se lider ABK-a uskoro vratiti na Kosovo.

"Ovo će se pitanje vrlo brzo riješiti, pošto Haradinaj nije građanin Srbije već Kosova i kao takav je simbol Albanaca u cijelom svijetu. Haradinaj je ponos svih Albanaca i zbog činjenice da se suočio smjelo i dostojanstveno sa međunarodnom pravdom", kazao je Meta na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da je hapšenje Haradinaja "iznenađujući i šokantan akt".

Predsjednik Skupštine Albanije poshetio je Prištinu kako bi izrazio solidarnost sa Haradinajem.

Ramuš Haradinaj uhapšen je u srijedu po potjernici Srbije iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima.

Nadležni sud u Francuskoj odlučio je u četvrtak da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtjev za izručenje.

On je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana oslobođen.

Potjernicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vrijeme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Preporučujemo za Vas