Zahtjev za izručenje Haradinaja Srbiji početkom naredne sedmice

"Odbrana smatra da su svi pravni argumenti na strani Haradinaja, i da će se ova nezavidna situacija koja je bila napotrebna, vrlo brzo okončati", napisao je advokat lidera Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, Arianit Koci
56 pregleda 0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: BETAPHOTO
Ramuš Haradinaj, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 07.01.2017. 08:54h

Početkom naredne sedmice bi pravosudnim organima u Francuskoj trebalo da stigne zahtjev Srbije za izručenje lidera Alijanske za budćnost Kosova (AZBK) i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, saznaje Radio-televizija Srbije.

S druge strane, advokat Haradinaj, Arijanit Koci rekao je da je zahtjev za uslovno oslobađanje Haradinaja podnijet sudu u Francuskoj.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da očekuje da sud narednih dana razmotri taj zahtjev.

"Odbrana smatra da su svi pravni argumenti na strani Haradinaja, i da će se ova nezavidna situacija koja je bila napotrebna, vrlo brzo okončati", napisao je Koci.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče da Srbija neće odustati od zahtjeva za izručenje.

Alijansa za budućnost Kosova održala je juče u Prištini protest sa koga su poručivali "Haradinaj je Kosovo".

Haradinaj uhapšen je u srijedu po nalogu Srbije za hapšenje iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999, u vrijeme kada je bio jedan od komandanata OVK, počinio ratne zločine. Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Nadležni sud u Francuskoj odlučio je u četvrtak da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtjev za ekstradiciju.

Haradinaj je još jednom, 2015. godine, bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je poslije nekoliko dana bio oslobođen.

Bonus video: