Beograd: Parada ponosa najavljena za kraj maja - Vijesti.me
12 dana

Beograd: Parada ponosa najavljena za kraj maja

Posljednjeg dana planirana je protestna šetnja od Slavije do Trga Republike

Parada ponosa Beograd
Parada ponosa Beograd (Foto: Arhiva Vijesti)

Parada ponosa ove godine u Beogradu biće održana od 19. do 31. maja, najavio je Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade.

Prema njegovim riječima, posljednjeg dana planirana je protestna šetnja od Slavije do Trga Republike.

Miletić je u izjavi Tanjugu rekao da će se kulturne manifestacije tokom ovih dana održati u Savamali.

"Ove godine će Parada ponosa trajati duže i biće puna kulturnih manifestacija i aktivnosti, poput izložbi i koncerata", rekao je Miletić, koji je dodao da su protestna šetnja i maršuta prijavljene policiji.

On očekuje da sastanci povodom održavanja prajda budu održani sa predstavnicima vlasti nakon formiranja nove vlade, i ističe da bi podrška budućeg premijera Aleksandra Vučića ovoj manifestaciji bila značajna. 

Govoreći o maršuti kojom će se povorka šetati 31. maja, Miletić kaže da je ona promijenjena u odnosu na prethodne godine, a kada je bilo u planu da se ide od parka Manjež do Vlade Srbije i Studentskog kulturnog centra.

"Ove godine u planu je da se krene sa Slavije do Trga Republike, ulicom Kralja Milana", poručio je Miletić.

Aktivisti LGBT nastoje od 2009. godine da u Beogradu održe Paradu ponosa, a koja je jedino održana 2010. godine. Do sada je bila zabranjena četiri puta. Iako je 2010. godine i održana, rezultirala je velikim neredima.

Prošle godine aktivisti LGBT uspjeli su spontano da se okupe 27. septembra ispred Vlade Srbije odakle su prošetali do Skupštine Srbije, jer je i prošle godine ona zabranjena.