BiH: Istraga o zlostavljanju djece sa posebnim potrebama - Vijesti.me
TUŽILAŠTVO POKRENULO ISTRAGU

BiH: Istraga o zlostavljanju djece sa posebnim potrebama

Poslanica parlamenta FBiH, koja je obznanila šokantne fotografije i snimak, opisala je uslove u zavodu “Pazarić” kod Sarajeva kao moderno ropstvo

Građani traže smjene i procesuiranje odgovornih
Građani traže smjene i procesuiranje odgovornih (Foto: Reuters)

Sarajevsko tužilaštvo je pokrenuo istragu o navodnom zlostavljanju djece sa posebnim potrebama u državnom zavodu u Bosni nakon što je jedna poslanica objavila fotografije i snimak, koji prikazuju štićenike vezane sa krevete i radijatore.

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH juče se okupilo nekoliko stotina građana na protestu zbog stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić” kod Sarajeva. Građani su bili blokirali ulicu ispred vlade i tražili smjene i procesuiranje odgovornih. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo „Vežite me ako smijete“ i „Djecu u škole, ne u okove“, prenio je Rojters.

Šokantne fotografije i snimke obznanila je poslanica opozicione Naše stranke u parlamentu FBiH, Sabina Ćudić.

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, a djeci se daju ljekovi namijenjeni za odrasle, prenijela je Beta.

Iz kabineta tužioca je saopšteno da je otvorena istraga na zahtjev premijera Federacije Fadila Novalića.
Ćudić je navela da je objavljivanje zastrašujućeg materijala znak njenog ličnog očaja i namjere da javnost bude upoznata sa stravičnim zloupotrebama i mučenjem štićenika. Ona je istakla da javnost želi da upozna sa situacijom koja se može nazvati modernim ropstvom u tom Zavodu, prenio je N1.

Direktor Zavoda Redžep Salić, koji je tu dužnost preuzeo početkom godine, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da fotografije djece nisu napravljene za vrijeme njegovog mandata i da su standardi poboljšani, te da je uvedena zabrana „fiksiranja“ štićenika.

Ćudićeva je u parlamentu izjavila da su 27 od 149 zaposlenih u zavodu ekonomisti, a ne kvalifikovani njegovatelji.

Prema njenim riječima, u Zavodu ima 47 bolesne djece, koja su po noći pod nadzorom jedne njegovateljice, vrlo često nestručne osobe.

„Djeca budu vezana, čak sama pružaju ruke da im se vežu, jer su navikla. Budu vezana i po 14 časova“, istakla je Ćudićeva.

Dodala je da djeca, osim dodatnih psihičkih trauma, imaju i fizičke povrede.

„Dosta djece prima ljekove koji su zabranjeni za djecu do 12 godina. Ljekari koji im propisuju te ljekove nikada se nisu ni susreli sa ovom djecom“, istakla je Ćudićeva.

Ombudsman Jasminka Džumhur je kazala da je njena kancelarija više puta upozoravala na loše uslove u bosanskim zavodima za zbrinjavanje.

„Zahtijevamo da o našoj djeci brinu profesionalci - ovo je tek početak naše borbe“, rekao je na jučerašnjem protestu Edo Čelebić, predstavnik roditelja djece sa posebnim potrebama.
Poslanici su se saglasili da osnuju radnju grupu za prikupljanje dokaza i da o njenom izvještaju diskutuju naredne nedjelje.

Zavod “Pazarić” je mjesecima pod lupom zbog sumnje u finansijske zloupotrebe. Neki zaposleni su zamijenjeni, ali demonstratni traže i smjenu Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda koji imenuje vlada.
Komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović je kazala da su navodi o zlostavljanju „apsolutno šokantni“ i pozvala vlasti da odgovorne privedu pravdi. Delegacija Evropske unije u Bosni je saopštila da je zaprepaštena.

Rojters navodi da je ovaj skandal pojačao akutno nezadovoljstvo javnosti zdravstvenom mrežom i neefikasnim glomaznim sistemom vladavine u BiH.

„Sistem nas ne podržava, ne daju ništa našoj djeci“, rekla je Mirsada Begović, majka djeteta sa invaliditetom, koja je juče bila među demonstrantima.