Britancima će trebati vize za putovanje Evropom - Vijesti.me
NAKON IZLASKA IZ EU

Britancima će trebati vize za putovanje Evropom

Prema pisanju Guardiana, Evropska komisija će predstaviti novi zakon kasnije ove godine kao dio dogovora da se pozove na veću sigurnost širom Evrope nakon terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji

Velika Britanija
Velika Britanija (Foto: Shutterstock)

Građani Velike Britanije trebat će aplicirati za vizu kako bi putovali Evropom nakon što ova ostrvska zemlja izađe iz Evropske unije.

Evropska komisija sugerisala je da Šengen zona ne uključuje Veliku Britaniju i da će njeni građani imati vizni program sličan američkom sistemu. Trenutno putnici s britanskim pasošom mogu putovati kroz zemlje članice EU bez vize. No, nakon napuštanja EU mnogo toga će se promijeniti za Britance.

Prema pisanju Guardiana, Evropska komisija će predstaviti novi zakon kasnije ove godine kao dio dogovora da se pozove na veću sigurnost širom Evrope nakon terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji.

Camino Mortera-Martinez, istraživač specijalizovan za pravosuđe i unutrašnje poslove u Centru za evropsku reformu, kazao je da će Velika Britanija biti svrstana u treće zemlje i de će morati da podliježe mjerama viznog režima.

"To će biti dio Brexita i o tome će se morati razgovarati", rekao je.