Darmanović: SPC se plaši gubitka monopola, neće biti bezakonja i otimanja imovine - Vijesti.me
"SPC PRIJE SVEGA POLITIČKI, PA VJERSKI ČINILAC"

Darmanović: SPC se plaši gubitka monopola, neće biti bezakonja i otimanja imovine

"Ali će korišćenje ostati isto. Postoji interesantan dokument o hramu Svetog Save u Beogradu. Korisnik je SPC a vlasnik država. U Crnoj Gori se ništa drugačije neće desiti sem takvog modela koji je uobičajen", rekao je ministar vanjskih poslova

Darmanović u studiju VOA
Darmanović u studiju VOA (Foto: Screenshot/glasamerike.net)

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori plaši se gubitka monopola u nekim stvarima, ocijenio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović i poručio da neće biti nikakvog bezakonja i otimanja imovine.

On je podsjetio da su zakon o slobodi vjeroispovijesti prihvatile sve vjerske zajednica u Crnoj Gori, osim SPC, koja naročito potencira pitanje imovine.

Darmanović je kazao da Venecijanska komisija nikada ne bi prihvatila zakonski tekst koji bi bio u suprotnosti sa evropskim standardima, dodajući da smatra da nema opasnosti koje potencira SPC u Crnoj Gori.

“Mislim da je nešto drugo posrijedi – da se SPC plaši gubitka nekih monopola u nekim stvarima. Nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće biti i to garantuju odredbe zakona", rekao je Darmanović za Glas Amerike.

On smatra da se radi o tome da će država odrediti koja će kulturna dobra Crne Gore doći pod državnu imovinu.

"Ali će korišćenje ostati isto. Postoji interesantan dokument o hramu Svetog Save u Beogradu. Korisnik je SPC a vlasnik država. U Crnoj Gori se ništa drugačije neće desiti sem takvog modela koji je uobičajen", rekao je ministar vanjskih poslova.

Govoreći o tome da li se ovo pitanje politizuje, Darmanović je odgovorio da je SPC "prije svega politički činilac u Crnoj Gori pa onda vjerski".

O istraživanju CEDEM-a: Uspona i padova uvijek bilo

On je, komentarišući istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava, koje pokazuje da je opala podrška građana članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali i nizak nivo povjerenja u institucije, kazao da je uspona i padova uvijek bilo.

“Opadanje povjerenja u EU vrlo brzo se može vratiti. Možda je neuspjeh u politici proširenja u ovoj godini, zatim neki stavovi koji se mogu čuti od najviših predstavnika EU otvaraju pitanje ne samo među političarima, nego i građanima na Zapadnom Balkanu o čemu se tu zapravo radi", rekao je Darmanović.

Ostavka Haradinaja može dati više prostora za pregovore

Ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinja mogla bi u dijalogu Beograda i Prištine da omogući više prostora za pregovore, ocijenio je Darmanović.

On je ukazao da će naredni potezi u vezi sa time zavisiti od odnosa snaga u kosovskoj skupštini, kao i među glavnim političarima na Kosovu.

"Svakako da je Haradinaj bio prominentni učesnik u rešavanju kosovsko-srpskih problema i odnosa i imao je pri tome svoje stavove, koji su različito shvatani i tumačeni: neko ih je shvatao kao prepreku, a neko kao principijelnost", kazao je Darmanović, prenosi Tanjug.

On je naveo da Haradinajevo odsustvo, u zavisnosti kako će ići proces pred Specijalnim sudom, može da utiče na razne nove scenarije.

"To je zapravo stvar njihovih unutrašnjih odnosa i politike. Sve zavisi od toga ko će formirati vladu Kosova i da li će na vlasti ostati njegova partija. Mnoga su pitanja pred nama i ne treba žuriti sa zaključcima", rekao je Darmanović.


Vidi sve komentare