Hrvatska osnovala komisiju koja će pratiti ispunjava li Srbija obaveze na putu u EU - Vijesti.me
PRELAZNE MJERE

Hrvatska osnovala komisiju koja će pratiti ispunjava li Srbija obaveze na putu u EU

Komisija će kontrolisati i da li Beograd ispunjava obavezu da žrtvama rata bez diskriminacije osigura prava, uključujući pravo na naknadu štete, i da li sarađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih

Srbija, EU
Srbija, EU (Foto: Shutterstock)

Hrvatska vlada osnovala je danas komisiju koja će pratiti sprovođenje prelaznih mjera u poglavljima 23 i 24 pristupnih pregovora Srbije i EU, saopštila je Vlada.

Vladina komisija pratiće da li Srbija ukida zakonodavstvo kojim je "arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države" i da li uspostavlja zakonodavni okvir za zaštitu manjinskih prava, prenijela je Hina. 

Komisija će kontrolisati i da li Beograd ispunjava obavezu da žrtvama rata bez diskriminacije osigura prava, uključujući pravo na naknadu štete, i da li sarađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih, navodi se u saopštenju. 

Predsjedavajući komisije biće ministar spoljnih i evropskih poslova, a njegov zamjenik ministar pravosuđa. 

Članovi tog tijela su, između ostalih, ministri branitelja, finansija, odbrane, unutrašnjih poslova, premijerov savjetnik za spoljnu politiku i savjetnik za spoljnu politiku predsjednice Hrvatske. 

Srbija je u ponedjeljak otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, o pravosudju i osnovnim pravima i o sloboda, pravdi i sigurnosti. 

Hrvatska ranije nije davala saglasnost za otvaranje poglavlje 23, tražeći garancije da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu saradnju s Haškim sudom. 

Hina prenosi da je u zajedničku pregovoračku poziciju EU ušla, na hrvatski zahtjev, formulacija kojom se ističe "potreba za regionalnom saradnjom i dobrosusjedskim odnosima u procesiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbjegne sukob nadležnosti". 

Poslije otvaranja poglavlja, hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač rekao je novinarima u Zagrebu da to znači da Srbija mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u Hrvatskoj i da taj zakon mora da promijeni, podsjeća Hina. 

"S današnjem danom u suštini je de fakto suspendovan taj zakon u Srbiji", rekao je Kovač.