Hrvatska: Osuđeni pedofil na čelu udruženja za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja - Vijesti.me
NEOBIČAN SLUČAJ

Hrvatska: Osuđeni pedofil na čelu udruženja za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja

Prema presudi, muškarac je od početka 1999. do ljeta 2002. seksualno zlostavljao devetogodišnjakinju i petogodišnjakinju

pedofilija
pedofilija (Foto: Shutterstock)

Vijest da je osuđeni pedofil u Hrvatskoj, koji je u zatvoru proveo deset godina, jedan od osnivača udruženja koje se bavi zaštitom ljudskih prava, među ostalim i zaštitom djece od seksualnog zlostavljanja, izazvala je proteklih dana niz negativnih reakcija u javnosti.

Mediji su objavili da je riječ o 65-godišnjaku iz Bjelovara koji je osuđen na deset godina zatvora zbog zlostavljanja dvije djevojčice, a iz zatvora je izašao prije nešto više od godinu dana.

"Predsjednik sam udruženja za zaštitu ljudskih prava, bio sam deset godina u zatvoru, osuđen sam za zlostavljanje dvije djevojčice", ispričao je on za Novu TV.

On ne vidi ništa sporno u tome da kao osuđeni pedofil sada štiti prava djece. Prema njegovim riječima, niko od članova udruženja neće imati kontakt s djecom.

Prema presudi, muškarac je od početka 1999. do ljeta 2002. seksualno zlostavljao devetogodišnjakinju i petogodišnjakinju. Jednu je seksualno iskorišćavao, a s drugom imao seksualni odnos.

Stručnjaci su upozorili da taj slučaj pokazuje da sistem ne funkcioniše i da je najveći problem u Zakonu o udruženjima koji ne brani tako nešto.

Od početka 2013. godine u Hrvatskoj je zaživio registar pedofila, koji je regulisan Zakonom o pravnim posljedicama osude, krivičnoj evidenciji i rehabilitaciji.

Registar vodi Ministarstvo pravosuđa pod nazivom "Popis počinitelja seksualnih krivičnih djela na štetu djece". Taj popis nije javan, ali on ima svrhu da se počiniteljima takvih krivičnih djela onemogući kontakt s djecom.

Pravo na uvid u podatke iz registra imaju sudovi, policija, tužilaštvo i ustanove čiji zaposleni rade s djecom. Maksimalna kazna za seksualno iskorišćavanje i zlostavljanje djece u Hrvatskoj je 15 godina.