Kurc o Srebrenici: Pogledati u prošlost, ali težiti pomirenju - Vijesti.me
"MIRAN SUŽIVOT JE MOGUĆ"

Kurc o Srebrenici: Pogledati u prošlost, ali težiti pomirenju

Kurc je istakao da Evropa treba islam evropske orijentacije, upravno onakav kakav je u BiH - umjeren i praktikovan na evropski način, prenijela je Fena

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc (Foto: Reuters)

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc ocijenio je danas u Sarajevu, komentarišući različita viđenja predloženog nacrta  rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, da je obilježavanje dvije decenije od tog zločina prilika da se pogleda u prošlost, ali da težište treba da bude na pomirenju. 

U nacrtu rezolucije Velike Britanije o Srebrenici osuđuje se svako poricanje genocida u Srebrenici, a članice UN se pozivaju da budućim generacijama "usade lekcije" iz prošlosti, odnosno apeluje na države da lekcije o ovakvim zločinima uđu u školske udžbenike.

O rezoluciji bi 7. jula, četiri dana prije obilježavanja dvije decenije  od zločina u Srebrencii, trebalo da se izjasni Savjet bezbednosti UN, a u međuvremenu uzrokovala je buru reagovanja na regionalnom nivou, ali i šire.

Tokom susreta sa bosanskohercegovačkim kolegom Igorom Crnadakom, Kurc se osvrnuo i na važnosti "mirnog suživota", za koji smatra da je "neizostavno moguć",  naglasivši važnost zajedničkog suprotstavljanja radikalizmu.

Kurc je istakao da Evropa treba islam evropske orijentacije, upravno onakav kakav je u BiH - umjeren i praktikovan na evropski način, prenijela je Fena.

Austrijski ministar je prokomentarisao i mogućnost ustavnih promjena u BiH, rekavši da je Dejton donio mir, ali ne i funkcionalan sistem, uvjeren da u kontekstu reformi na kojima se sada radi ne treba izgubiti iz vida da na duži rok treba razgovarati i o promjenama te vrste.

Šefovi diplomatija BiH i Austrije konstatovali su da su politički odnosi dvij zemlje više nego dobri, prijateljski, a posebno je značajno što su dobili i ekonomsku nadogradnju, jer je Austrija jedan od najvećih investitora u BiH.

Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH u procesu evropskih integracija, u kontekstu novog evropskog pristupa, a Crnadak očekuje da se u narednim sedmicama postigne dogovor i o reformskoj agendi.

Kurc je izrazio podršku svoje zemlje evropskom putu BiH, posebno u svijetlu nove inicijative Evropske unije, čiji je akcent na ekonomskim i socijalnim pitanjima.

"Međutim, vijesti iz BiH proteklih sedmica  nas nijesu obradovale, ali ono što još postoji jeste neophodnost da se ono što se očekuje u sklopu evropske agende uradi što prije i nastavi evropski put države", upozorio je Kurc.

Austrijski zvaničnik, koji je u jednodnevnoj posjeti BiH, prethodno se sastao sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, uz isticanje zainteresovanosti austrijskih investitora za ulaganje u BiH, kao i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Teme razgovora bile su bilateralna saradnja i politički odnosi između BiH i Austrije, koji su ocijenjeni kao veoma dobri i bez otvorenih pitanja, uz konstataciju da ima prostora za unapređenje saradnje na polju ekonomije i u oblasti trgovinske saradnje.