Makedonija: Otpis dugova najsiromašnijima - Vijesti.me
VLADINA KAMPANJA

Makedonija: Otpis dugova najsiromašnijima

Skoplje
Skoplje (Foto: shutterstock)

Najveće makedonske banke i kompanije potpisale su sporazum da se priključe vladinoj kampanji otpisa dugova najsiromašnijim građanima.

Praktično sve veće banke, preduzeća Energetika i Toplifikacija, te državna televizija su među kompanijama koje su se priključile projektu, prenio je Rojters.

Program, koji je vlada pokrenula u junu, pokriva potrošačke kredite, dugove po kreditnim karticama i račune za struju i grijanje do 31. decembra 2013.

Za pomoć se mogu prijaviti građani koji žive od socijalne pomoći, dugotrajno nezaposleni, osobe sa invaliditetom, kao i oni koji su izgubili supružnika u posljednjih pet godina.

„Potpisivanjem ovog sporazuma, svi uključeni su pokazali visoki stepen društvene odgovornosti. Ovom akcijom ćemo pomoći najranjivijoj kategoriji građana“, rekao je ministar finansija Zoran Stavreski.

Stopa nezaposlenosti u Makedoniji je 27 odsto a prosječna zarada 350 eura.

Vlada se nada da će otpis duga, takođe, stimulisati ekonomski rast, za koji se očekuje da ove godine dostigne oko 3,7 a sljedeće 4,2 odsto.

Sličan program se priprema u Hrvatskoj, gdje je vlada počela pregovore sa glavnim bankama i telekomununikacionim kompanijama o oprostu duga do 1.315 eura, koji se vuku duže od godine, prenijela je Al džazira.

Kriterijumi prema kojima će se odlučivati ko ima pravo na pomoć još se donose, a pitanje je ko će platiti tuđe dugove - banke ili ostali građani preko državnog budžeta.

U Makedoniji, kod otpisa duga u bankama 90 odsto pada na teret banaka, a za preostalih 10 odsto ne moraju platiti porez državi.


Najčitanije iz sekcije Balkan