Mesić: Hrvatska inicirala osnivanje Tribunala, poštovati presude - Vijesti.me
"ODBIJANJE PRESUDE ZNAČI NEPOŠTOVANJE SUDA"

Mesić: Hrvatska inicirala osnivanje Tribunala, poštovati presude

"Kao drugi izabrani predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata poštovao sam i slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i djelovao", rekao je Mesić

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić (Foto: Shutterstock)

Povodom haške presude šetorici Hrvata i brojnih optužbi na račun njegove saradnje s Haškim tribunalom, oglasio se nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Mesić se oglasio u želji da, kako kaže, ukaže na neke neosporne činjenice, među kojima je i ta da je Hrvatska, odnosno njen prvi predsjednik Franjo Tuđman inicirala osnivanje tog suda, piše Tanjug.

Mesić je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, podsjetio da je slijedom toga Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o saradnji s tim sudom koji svakog građanina Hrvatske, što, kako je naveo, uključuje i najviše državne zvaničnike, obvezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i da se odazovu svakome pozivu suda u Hagu, bilo kao svjedoci, bilo kao osumnjičeni, bilo kao optuženi". 

"Kao drugi izabrani predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata poštovao sam i slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i djelovao. Prema mojim saznanjima isto važi i za Vlade Republike Hrvatske. Dakle i ja kao čelni čovjek države i vlade poštivali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obvezao. Svaku presudu svakoga suda, pa tako i ovoga u Hagu, može se propitivati iz perspektive pravednosti i pravičnosti", naveo je Mesić. 

Ukazao je da konačnu sudsku presudu valja poštovati i prihvatiti. 

Odbijanje presude, prema njegovim riječima, znači nepoštovanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haškog suda, značilo bi retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona Hrvatske. 

"Još jednom da sam kao predsjednik Republike Hrvatske poštovao i izvršavao ono na što me obavezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njezinih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojeg drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišeg zakona zemlje", zaključio je Mesić. 

Suđenje šestorici Hrvata u "slučaju Prlić" prekinuto je u srijedu nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda. 

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno "popio nešto iz male čašice". 

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", kazao je Praljak. 

Njegova braniteljka je rekla da je "popio otrov", a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice. 

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja djelova BiH.