Rektorka: Rad Malog proglašen plagijatom, disertacija će biti poništena - Vijesti.me
ODLUKA ODBORA PREDSTAVLJA STAV UNIVERZITETA

Rektorka: Rad Malog proglašen plagijatom, disertacija će biti poništena

"Diploma postoji, nije uručena i ne može biti uručena poslije ove odluke", kazala je Popović

Siniša Mali
Siniša Mali (Foto: Beta/AP)

Odbor za profesionalnu etiku je utvrdio da postoje elementi akademske nečestitosti u izradi doktorske disertacije kandidata Siniše Malog i shodno tome je donio odluku da se poništi odluka Nastavno-naučnog vijeća FON-a, rekla je za RTS rektorka Beogradskog univerziteta, Ivanka Popović. 

Dodaje da je odluka Odbora konačna i da ona automatski predstavlja stav Univerziteta. Doktorska disertacija Siniše Malog će biti poništena.

Ivanka Popović je za RTS navela da je Odbor dao nalog da se postupi po odgovarajućem pravilniku, "gdje se zapravo može reći da je došlo do plagiranja, odnosno do preuzimanja tuđe intelektualne svojine bez odgovarajućeg navođenja

Rekla je da je znanje vrijednost koju moramo da štitimo i da je akademska čestitost vezana za poštovanje autorskih prava drugih.

"U ovom slučaju je došlo do nepoštovanja autorskih prava drugih i po tom osnovu je Odbor za profesionalnu etiku donio svoju odluku", rekla je Ivanka Popović.

Na pitanje da li to znači da je rad proglašen plagijatom, rektorka je odgovorila: "Tako je."

"To se sada obrađuje prema našim pravilnicima i po postupku koji vlada na Univerzitetu. Za koji dan će biti objavljeno konačno rješenje sa obrazloženjem odluke. U svakom slučaju, Senat će biti obaveijšten šta su dalji koraci", istakla je rektorka.

Dodala je da će dalji koraci dovesti do toga da će se poništiti doktorska disertacija.

"To je mjera koja je praćena javnim oglašavanjem da je taj korak učinjen", navela je Ivanka Popović i pojasnila da se to oglašava na sjednicama Univerziteta i fakulteta.

Naglasila je da je odluka Odbora konačna i da je to stručno tijelo Univerzitet, što znači da je to automatski i stav Univerziteta u Beogradu.

Pojasnila je da je Siniša Mali 2011. odbranio tezu i da nije promovisan u doktora nauka.

"Diploma postoji, nije uručena i ne može biti uručena poslije ove odluke Odbora za profesionalnu etiku", istakla je Ivanka Popović.


Vidi sve komentare