Šešelj: Neću odgovarati na argumente haških tužilaca - Vijesti.me
TRAŽILI DA SE PREDSJEDNIK SRS IPAK OSUDI

Šešelj: Neću odgovarati na argumente haških tužilaca

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove danas je saslušalo usmenu argumentaciju žalbe koju je Tužilaštvo uložilo na oslobađajuću presudu Šešelju koju je Haški tribunal donio 31. marta 2016. godine

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj (Foto: Beta-AP)

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da neće odgovarati na argumente koje je iznijelo Tužilaštvo Haškog tribunala tražeći da prvostepena presuda kojom je oslobođen bude preinačena i da on bude osuđen.

"Uopšte neću odgovarati. Neću slati nikakav podnesak. Nisam to danas ni gledao, u to vrijeme sam spavao. Ja sam s tim završio", rekao je Šešelj agenciji Beta.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove danas je saslušalo usmenu argumentaciju žalbe koju je Tužilaštvo uložilo na oslobađajuću presudu Šešelju koju je Haški tribunal donio 31. marta 2016. godine.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Pretresno vijeće pogrešno primijenilo pravo jer nije pružilo obrazloženo mišljenje i da je pogrešno tumačilo činjenice kada je Šešelja oslobodilo optužbi i tražilo da Žalbeno vijeće preinači presudu i proglasi Šešelja krivim.

Tužilaštvo je teretilo Šešelja za progon, deportaciju i nehumana djela (prisilno premještanje) kao zločine protiv čovječnosti, kao i za ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama posvećenim religiji i obrazovanju, pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Šešelj planirao, naredio, podsticao, počinio, ili na drugi način pomagao i podržavao te zločine.