Susret iza zatvorenih vrata: Prvi sukob Vučića i Kurtija? - Vijesti.me
SASTALI SE U MINHENU

Susret iza zatvorenih vrata: Prvi sukob Vučića i Kurtija?

Izvori DW su naveli da je Vučić bio najviše uznemiren poslije izjave Kurtija da je "svijet pomogao Kosovu da se oslobodi od Srbije i da sada treba da pomogne Srbiji da se oslobodi Kosova"

Vučić u Minhenu na okruglom stolu o bezbjednosti na Balkanu
Vučić u Minhenu na okruglom stolu o bezbjednosti na Balkanu (Foto: BETAPHOTO)

Tokom susreta iza zatvorenih vrata, lidera zemalja zapadnog Balkana sa organizatorom Konferencije o bezbjednosti Volfgangom Išingerom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Borelom došlo je do prvih sukoba između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, prenijela je danas Koha ditore.

Pozivajući se na Dojče vele (DW), prištinski dnevnik je prenio da je sinoćnji sastanak u Minhenu održan iza zatvorenih vrata po principu "Chatam House", što znači da učesnici sastanka nemaju pravo da objave detalje, ali je na društvenim mrežama objavljen govor kosovskog premijera koji se izjasnio protiv ideje o mini Šengenu i ocijenio da je zemljama Zapadnog Balkana potreban "mini Maršalov plan". 

Kurti je tokom sastanka predstavio i principe za razgovore sa Srbijom od kojih prvi podrazumijeva da nema sporazuma bez dijaloga, drugi da nema dijaloga sa mapama a treći da nema predsjednika oko mapa, što je bila direktna kritika predsjednika Kosova Hašima Tačija i Vučića ali i premijera Albanije Edija Rame, koji je po navodima medija bio uključen u pitanje moguće korekcije granica između Kosova i Srbije.

Izvori DW su naveli da je Vučić bio najviše uznemiren poslije izjave Kurtija da je "svijet pomogao Kosovu da se oslobodi od Srbije i da sada treba da pomogne Srbiji da se oslobodi Kosova".

Reagujući na tu izjavu, Vučić je kazao da je po rezoluciji SB UN 1244 Kosovo dio Srbije i da nezavisnost Kosova nije priznalo više od polovine svjetske populacije. 

Kurti je tokom susreta iza zatvorenih vrata ocijenio da treba obezbijediti da sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno i istovremeno postanu članice EU, jer bi u suprotnom po njegovim riječima, neke od zemalja "mogle da prave probleme".

Predstavnici zemalja koje su inicirale mini Šengen su branile tu ideju navodeći da obezbjeđuje slobodu kretanja i roba ali i da ima polazište u Berlinskom procesu. 

Saznaje se da je jedan od njih odbacio navode da brani ideju o stvaranju neke treće Jugoslavije, navodeći da je "dosta" tih priča.  

Jedna od tema razgovora bilo je otvaranje jasne perspektive učlanjenja zemalja Zapadnog Balkana u EU. 

Učesnici sastanka su iznosili različite stavove o procedurama koje treba koristiti do učlanjenja i načinu učlanjenja, ali su se složili da EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana treba da ostane otvorena.