UNS: Savjet REM-a nije kaznio TV Pink zbog "ozoniranja" - Vijesti.me
odbijena inicijativa

UNS: Savjet REM-a nije kaznio TV Pink zbog "ozoniranja"

UNS je naveo da je sjednica Saveta REM-a, kojoj je prisustvovao i Mitrović, "bila burna" i da je vlasnik Pinka doveo ljekara koji je trebalo da potvrdi efikasnost "ozonske terapije"

Vlasnik Pinka, Željko Mitrović
Vlasnik Pinka, Željko Mitrović (Foto: Betaphoto)

Udruženje novinara Srbije (UNS) je danas prenijelo da je Savjet Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) u toj državi većinom glasova odlučio da Televizija Pink ne bude kažnjena zbog zalaganja njenog vlasnika Željka Mitrovića za "ozonsku terapiju KOVIDA-19".

UNS je prenijelo da je član Savjeta REM-a Slobodan Cvejić potvrdio da je na današnjoj sjednici odbijena njegova zajednička inicijativa sa Juditom Popović da se "izrekne mjera" Televiziji Pink.

UNS je naveo da je sjednica Saveta REM-a, kojoj je prisustvovao i Mitrović, "bila burna" i da je vlasnik Pinka doveo ljekara koji je trebalo da potvrdi efikasnost "ozonske terapije".

"Pošto je Cvejić zaprijetio da će napustiti sjednicu, ljekar je izašao iz sale", piše u saopštenju.

Cvejić je za UNS izjavio da ostaje pri mišljenju da je Mitrović time što je na svojoj televiziji prikazivao kako na sebi primjenjuje "terapiju ozonom", "iskoristio lakovjernost gledalaca koji mogu da povjeruju da odluku o svojoj terapiji, u slučaju infekcije koronavirusom, mogu da donesu sami i da tu terapiju sami primjenjuju na sebi".

"Vjerujem da vlasnik privatnog medija ne bi smio da koristi javni medijski prostor koji je zajedničko dobro svih građana Srbije, da u njemu na sebi primjenjuje 'terapiju' koja nigdje u Srbiji nije zavedena kao zvanična", dodao je Cvejić.

On je kazao da nije prihvatljiva argumentacija da je time što je doktor Srđa Janković gostujući u emisiji "neodređeno govorio o terapiji ozonom", kao i što je doktor Predrag Kon rekao da to "nije njegova oblast", postignuto objektivno izvještavanje o "terapiji ozonom" koju je Mitrović navodno primjenjivao na sebi.

U saopštenju se navodi da članica Savjeta REM-a Višnja Aranđelović kazala da Mitrović nije prekršio zakon na šta su se u odvojenim inicijativama pozvali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i članovi Savjeta REM-a Slobodan Cvejić i Judita Popović, odnosno da u emisijama televizije Pink nije bilo nadriljekarstva, dovođenja gledalaca u zabludu i neobjektivnog informisanja.

"Ne možemo govoriti o dovođenju gledalaca u zabludu, jer je zabluda pogrešna predstava o nekoj činjenici, niti o neobjektivnom informisanju, zato što su u emisijama na Pinku bili ljekari Kon i Janković, koji su bili sumnjičavi prema terapiji ozonom. Terapija ozonom nije protokolarna u našem liječenju, ali nije zabranjena", kazala je Aranđelović za UNS.