Tereza Mej pozvala Britance da se ujedine

Mejova je u božićnjoj poruci ocijenila da je Britaniji potrebno da se ujedini i iskoristi priliku da izgradi novu ulogu u svijetu kada napusti Evropsku uniju (EU)
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Beta-AP
Tereza Mej, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.12.2016. 09:50h

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je danas Britance da se u 2017. ujedine i krenu dalje poslije gorkih podjela koje je donio Bregzit, izlazak Velike Britanije iz EU.

Mejova je u božićnjoj poruci ocijenila da je Britaniji potrebno da se ujedini i iskoristi priliku da izgradi novu ulogu u svijetu kada napusti Evropsku uniju (EU).

Oko 52 odsto Britanaca glasalo je na referendumu u junu ove godine za izlazak iz EU, a rasprave oko Bregzita obilježile su cijelu godinu.

Ona je poručila da želi da do kraja marta 2017. formalno pokrene proces izlaska Britanije iz EU, koji bi mogao da traje dvije godine.

"Kao što smo napustili EU, moramo iskoristiti istorijsku šansu da izgradimo hrabru novu ulogu u svijetu i da ujedinjeni krenemo u budućnost", rekla je Tereza Mej. Ona je kazala da planira da do kraja 2019. godine završi pregovore oko Bregzita i budućeg odnosa izmedju Britanije i EU, ali je dodala da će tranzicioni period možda trajati i duže.

Bonus video: