Zapalio školu: Osumnjičeni za napad u Berlinu proveo četiri godine u zatvoru u Italiji

Korijere dela Sera dodaje i da tuniske vlasti nijesu u zakonskim rokovima sprovele postupak Amrijeve identifikacije, neophodan za njegov povratak u Tunis, zbog čega je Italija bila u obavezi da ga "pusti da ode"
0 komentar(a)
Anis Amri, Foto: Reuters
Anis Amri, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2016. 17:29h

Tunišanin Anis Amri osumnjičen za teroristički napad kamionom u Berlinu bio je od 2011. do 2015. godine u zatvoru u Italiji jer je zapalio jednu školu, prenijeli su danas italijanski mediji.

List Stampa iz Torina navodi da se Amri za vrijeme Arapskog proljeća 2011. godine iskrcao na ostrvu Lampeduza, u blizini afričke obale, a predstavljao se kao maloljetnik iako je imao 18 godina.

On je zatim otišao u prihvatni centar za maloljetnike Belpaso u Kataniji, u istočnom dijelu Sicilije, gdje je već u oktobru skrenuo pažnju na sebe pošto je s još trojicom sunarodnika uhapšen zbog paljenja jedne škole i osuđen na četiri godine zatvora, piše milanski list Korijere dela Sera.

Amri je kaznu počeo da izdržava u zatvoru u Kataniji, a potom je premještan u različite ustanove širom Sicilije i na kraju završio u Palermu, navodi Korijere dela Sera i dodaje da mu kazna nije smanjivana zbog veoma lošeg vladanja u zatvoru.

Isti list piše da je po izlasku iz zatvora 2015. godine, Amri poslat u centar za identifikaciju migranata u Kaltaniseti, u centralnom dijelu Sicilije, gdje je odlučeno da bude deportovan u Tunis, ali je njegova zemlja "odbila da primi građanina koji je u svom rodnom gradu Gazi već pravio brojne probleme".

Korijere dela Sera dodaje i da tuniske vlasti nijesu u zakonskim rokovima sprovele postupak Amrijeve identifikacije, neophodan za njegov povratak u Tunis, zbog čega je Italija bila u obavezi da ga "pusti da ode".

"Ako je tačno da je Amri radikalizovan u našim (italijanskim) zatvorima, onda smo mi ti koji imamo problem", navodi milanski list.

Italijanska ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa, kao ni kaznene ustanove, nijesu željeli da komentarišu tvrdnje italijanskih medija.

Bonus video: