Rusko Ministarstvo odbrane: Nema preživjelih u padu aviona

Avion je trebalo da leti do Latakije, sirijske provincije
139 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2016. 14:05h

Avion TU-154 sa 93 osobe srušio se jutros u Crno more nedugo nakon polijetanja iz Sočija prema Siriji. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da nema preživjelih, prenosi Rojters. Uzrok pada je nepoznat. Među putnicima su i članovi vojnog benda Aleksandrov koji su krenuli u rusku bazu Hmeimin gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine, novinari, ali i nekoliko vojnih zvaničnika.

Detalje pratite uživo:

14:52 Agencija Interfax prenijela je da je su istražitelji počeli istragu kojom bi trebalo da bude utvrđen tačan razlog pada aviona, a anonimni izvor "dobro upućen", kako se navodi na sajtu agencije, rekao je da je u blizini ornitološki rezervat, pa postoji mogućnost da je ptica uletjela u motor aviona, piše Blic.

13:45 Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da ukupno 27 brodova i čamaca i više od 3,000 ljudi, među kojima i 100 ronilaca, učestvuje u potrazi za tijelima žrtava. Kako navodi agencija Tas s, Ministarstvo je proširilo timove koji obavljaju potragu. "Ukupno 27 brodova i čamaca, 37 vozača, četiri helikoptera, dronova i podmornica na daljinsko upravljanje pretražuje oblast", navodi se u saopštenju.

13:27 Sirijski predsjednik Bašar al Asad kazao je danas predsjedniku Rusije Vladimir Putinu da mu je veoma žao zbog pada ruskog aviona. Asad je rekao da ova nesreća neće spriječiti Rusiju i Siriju da se bore protiv islamskih militanata.

13:00 Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas saučešće ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog pada ruskog aviona.

Portparol nemačke vlade Ulrike Demer saopštila je da je Merkelova predsedniku Putinu rekla da Njemci saosećaju sa porodicama žrtava.

12:53 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će uzroci jutrošnjeg pada aviona biti detaljno istraženi i porodice žrtava će dobiti neophodnu pomoć.

"Vladi je naređeno da formira komisiju koju će voditi ministar saobraćaja", rekao je Putin, prenosi TAS S koji navodi da je prema najnovijim podacima pronađeno deset tijela žrtava.

12:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je sjutrašnji dan danom žalosti na nivou cijele zemlje zbog 93 ljudi koji su poginuli u jutrošnjem padu aviona ruskog Ministarstva odbrane. "Sjutra će biti dan nacionalne žalosti u Rusiji", rekao je novinarima Putin.

12:30 Među putnicima je bila i izvršna direktorka humanitarnog fonda "Poštena pomoć" Jelisaveta Glinka.

12:28 Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da će Rusija detaljno istražiti sve okolnosti vezane za jutrošnji pad aviona. Opširnije OVDJE

11:37 Šef Komiteta za odbrambena pitanja u Gornjem domu parlamenta Rusije Viktor Ozerove rekao je danas da je mogući uzrok pada vojnog transportnog aviona tehnički kvar ili greška posade, ali je izrazio uvjerenje da nije riječ o terorizmu, jer je letjelicom upravljala vojska. Rojters je prenio informaciju agencije RIA novosti iz neimenovanog izvora da je avion pao zbog tehničkog problema.

11:25 Solista ansambla "Aleksandrov", Vadim Petrovič nije bio u avionu koji se jutros srušio.On kaže da je bio u šoku kada je čuo da je pao avion u kome je i sam trebalo da se nađe.

"Ne znam šta da kažem. I dalje ne mogu da vjerujem šta se desilo. Nisam letio iz porodičnih razloga. Nedavno mi se rodio sin, treće dijete u porodici, tako da sam ostao kod kuće da pomognem ženi."

11:13 Prema novim informacijama Rojtersa, u avionu su bile 93 osobe.

10:55 Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da nema preživjelih u padu aviona, prenosi Rojters, pozivajući se na agenciju TASS.

10:30 Portaparol ruskog Ministarstva odbrane generalmajor Igor Konašenkov saopštio je danas da je to ministarstvo uputilo četiri broda, pet helikoptera i dronove na m.esto pada aviona.

10:29 Izvor ruske agencije TAS S je naveo da su do sada pronađena četiri tijela. Prethodno je javljeno da su pored tijela jedne od žrtava pronađeni i dokumenti novinara ruskog "Kanala 1". Spasilačke ekipe locirale su ostatke letjelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara.

10:28 Avon je nestao s radara 20 minuta po polijetanju sa aerodroma u Sočiju.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je listu putnika.

CNN piše da se Ministarstvo odbrane saopštilo da je Tu-154 sa 84 putnika i osam članova posade poletio iz vazdušne luke Alder. Među putnicima su i članovi vojnog benda Aleksandrov koji su krenuli u rusku bazu Hmeimin gde je trebalo da učestvuju u proslavi Nove godine, novinari, ali i nekoliko vojnih zvaničnika, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane za agenciju Tass, javlja CNN.

Vojni istražitelji Istražnog komiteta Rusije otvorili su krivičnu istragu, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin dobio informacije o rušenju aviona i prima nove koje stižu.

"Prerano je bilo šta reći, predsjednik čeka da slika bude potpuna", rekao je Peskov koji je dodao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na stalnoj telefonskoj vezi sa Putinom.

Za sada je pronađeno tijelo jedne od žrtava, kao i dokumenti novinara ruskog "Kanala 1". Portparolka Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko kazala je za TAS S da je krivična istraga otvorena zbog "kršenja pravila letačke bezbjednosti ili priprema za njiih." Istražitelji su zaplijenili dokumenta i ispituju osobe koje su pripremale avion za let.

Ruska agencija objavila je da su spasilačke ekipe locirale ostatke letjelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara. Avion je nestao sa radara u pet sati i 40 minuta po moskovskom vremenu nedugo poslije poletanja iz Sočija.

Portparol ministarstva Igor Konašenkov objasnio je da je avion prevozio osoblje koje je trebalo da učestvuje u novogodišnjem performansu za ruske trupe raspoređene u Siriji.

Na mjesto nestanka odmah su upućene sve raspoložive jedinice za potragu i spašavanje iz Krasnodara i susjednih regija.

Avion je trebalo da leti do Latakije, sirijske provincije.

Poletio je iz Moskve, a u Soči je sletio da dopuni gorivo.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su djelovi pronađeni na kilometar i po od obale Crnog mora, nedaleko od Sočija.

Navodi se i da su uslovi za letjenje bili povoljni.

Galerija

Bonus video: