Berlin: Otisci Amrijevih prstiju pronađeni na vratima kamiona

Federalni tužilac Njemačke je potvrdio da su uhapšene četiri osobe, koje su imale kontakt sa Tunižaninom Anisom Amrijem (24), osumnjičenim za napad na božićnom bazaru u Berlinu, objavio je danas "Bild", prenosi Rojters
65 pregleda 0 komentar(a)
Anis Amri, Foto: Reuters
Anis Amri, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2016. 13:29h

Sumnje da je Tunižanin Anis Amri izvršio teroristički napad na božićni bazar u Berlinu pojačale su se, jer su, prema informacijama više njemačkih medija, na kamionu kojim je ubijeno 12 osoba pronađeni otisci njegovih prstiju.

Na vratima vozača na šleperu marke "skania" nalaze se otisci prstiju Tunižanina za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

Njemački Špigel uz to piše da se Amri prije nekoliko mjeseci nudio Islamskoj državi kao terorista samoubica.

Napad bio planiran mjesecima?

Napad na božićni bazar u Berlinu najvjerovatnije je planiran više mjeseci, tvrdi advokat Burkhard Beneken.

On je njemačkom dnevniku "Kelner Štatancajger" kazao da mu je njegov štićenik, u slučaju napada na jedan vjerski objekat u Esenu, rekao da je čuo još u maju za planove o takvim napadima.

"Tada je, u salafističkim krugovima u regionu Rur, razgovarano o napadu u Berlinu, u kojem je trebalo koristiti kamion", objasnio je Beneken.

Ovo bi bio još jedan dokaz da su njemačke bezbjednosne vlasti imale propuste u svom radu, navode mediji.

Uhapšene četiri osobe koje su bile u kontaktu s Amrijem

Federalni tužilac Njemačke je potvrdio ranije danas da su uhapšene četiri osobe, koje su imale kontakt sa Tunižaninom Anisom Amrijem (24), osumnjičenim za napad na božićnom bazaru u Berlinu, objavio je danas "Bild", prenosi Rojters.

On je osumnjičen za napad kamionom u ponedjeljak u Berlinu, kada je ubijeno 12, a povrijeđeno 48 osoba.

Amri bio pod policijskom prismotrom

Njemačke vlasti su danas pod uzbunom nakon što se ispostavilo da je Amri bio poznat kao potencijalno opasan džihadista i da je ranije ove godine bio pod policijskom prismotrom, javljaju svjetski mediji.

Dok se širom Evrope intenzivira potraga za Amrijem, postavlja se pitanje kako je uspio da izbjegne hapšenje i deportaciju, iako je bio "pod radarom" nekoliko bezbjednosnih agencija, navodi AFP.

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Ralf Jeger potvrdio je da je Amri nedavno privukao pažnju antiterorističke policije.

"Bezbjednosne agencije razmijenile su podatke o toj osobi sa Zajedničkim antiterorističkim centrom u novembru 2016.", rekao je on.

Prije dolaska u Njemačku, Amri je izdržavao četvorogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji zbog podmetanja požara.

Njemački pravosudni izvori tvrde da je osumnjičeni, koji je ušao u Njemačku prošle godine, bio pod prismotrom u Berlinu od marta do septembra, pod sumnjom da je planirao pljačku kako bi platio automatsko oružje s namjerom da ga koristi u napadu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ispostavilo se, međutim, da protiv njega nema drugih dokaza sem da je trgovao drogom u jednom berlinskom parku i da se potukao u jednom baru, pa je prismotra ukinuta.

"Vlasti su ga imale u rukama, a on je ipak nestao", piše nedjeljnik "Špigel, dok "Zidojče cajtung" kritikuje policiju što je gubila vrijeme fokusirajući se na osumnjičenog Pakistanca odmah nakon napada, za šta se ispostavilo da je bio lažni trag.

"Zidojče cajtung" piše i da se osumnjičeni kretao u okruženju islamističkog propovjednika Ahmada Abdelaziza A, poznatog kao Abu Vala, koji je uhapšen u novembru.

Za Amrija mediji navode da je živio jedno vrijeme kod Njemca srpskog porijekla Bobana S, koji je prošlog mjeseca uhapšen zbog vrbovanja za Islamsku državu.

U policijskoj arhivi nalaze se šest različitih imena koje je Amri koristio, pokušavajući više puta da se predstavi kao Egipćanin ili Libanac.

Od juna mu prijeti deportacija, ali je došlo do odlaganja u iščekivanju dokumenata iz Tunisa.

U Tunisu, Amrijeva porodica izrazila je nevjericu kada je čula da za njim traga cijela Evropa.

Poslije napada u ponedjeljak uveče u kojem je kamion uletio među štandove bazara u centru Berlina, usmrtivši 12 i ranivši 49 ljudi, izdata je potjernica za Amrijem nakon što je u kabini kamiona nađena njegova boravišna dozvola.

Njemačke vlasti upozoravaju da bi on mogao biti opasan i naoružan i nude 100.000 eura za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja.

Medijski navodi nagovještavaju da je on možda povrijeđen u borbi s poljskim vozačem kamiona, koji je u vozilu poslije napada pronađen mrtav, a istražitelji vjeruju da je kamion otet u ponedjeljak popodne.

Za napad je preuzela odgovornost Islamska država, saopštivši posredstvom svoje novinske agencije Amak, da je to "odgovor na pozive da se uzmu na nišan građani zemalja članica koalicije".

Amri na crnoj listi u SAD

Amri se nalazi na američkoj crnoj listi i ne bi mogao da uđe u SAD, objavio je danas "Njujork tajms", pozivajući se na obavještajne izvore.

Tunižanin je, prema tim izvorima, na internetu istraživao kako se prave eksplozivi i barem jednom je bio u direktnom kontaktu sa članovima Islamske države putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram mesindžer.

Nejasno je, međutim, kada se to desilo, prenosi Dojče vele.

"Nemogućnost da se Amri zadrži u pritvoru i deportuje ukazuje da Njemačka - zemlja ponosna na svoju efikasnost - pati od istih problema kao Francuska i Belgija tako što dopušta ljudima poznatim vlastima da izvode djela užasnog nasilja", piše "Njujork tajms".

"Ako je kriv, neka trune u zatvoru"

Porodica Anisa Amrija, šokirana je saznanjem da bi on mogao biti napadač koji je u Berlinu kamionom ubio 12 osoba, a više desetina povrijedio.

U razgovoru za njemački "Bild" jedan od braće osumnjičenog, Valid Amri, kazao je da nije baš često bio u kontaktu s Anisom, ali tvrdi da njihova porodica nema nikakve veze s Islamskom državom.

Kazao je da se s bratom čuo prije dvije sedmice i da su komunicirali preko Facebooka. "Sve je djelovalo u redu, rekao mi je da je dobio stalno boravište u Njemačkoj", kaže Valid.

Drugi Amrijev brat bio je mnogo kritičniji i u razgovoru za AFP nije krio da je šokiran informacijama koje dolaze iz Njemačke.

"Kad sam vidio njegovo lice na TV-u, skoro sam pao sa stolice. Nisam mogao da vjerujem svojim očima.

Ako se dokaže da je stvarno kriv, onda zaslužuje najtežu moguću kaznu. Neka trune u zatvoru", kazao je on, a prenosi Index.hr.

Bonus video: