"Žuti prsluci" zbog prijetnji neće na pregovore sa Makronovom vladom

Vlada je tokom vikenda saopštila da danas i sjutra drži konsultacije s predstavnicima političkih stranaka i "Žutih prsluka" kako bi se riješila kriza nastala protestima pokreta širom zemlje zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo
107 pregleda 0 komentar(a)
Francuska protesti, Žuti prsluci, Foto: Beta/AP
Francuska protesti, Žuti prsluci, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2018. 18:52h

Predstavnici pokreta "Žuti prsluci", koji su u nedjelju pozvali na izlazak iz krize, neće sjutra ići na sastanak s predstavnicima vlasti u sjedištu vlade u Parizu, navodeći bezbjezdnosne razloge, izjavio je Frans presu član delegacije.

Vlada je tokom vikenda saopštila da danas i sjutra drži konsultacije s predstavnicima političkih stranaka i "Žutih prsluka" kako bi se riješila kriza nastala protestima pokreta širom zemlje zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

>> Trijumfalna kapija oštećena u neredima, sanacija "moguće na milione eura"

"Nijedan član Žutih prsluka sjutra neće ići u Matinjon (sjedište vlade)", rekao je AFP-u predstavnik tog pokreta Benžamen Koši.

Druga predstavnica Žaklin Moro takođe je rekla da neće ići na sastanak jer je dobila brojne prijetnje nakon objavljivanja teksta o pokretu u listu Žurnal di dimanš (Le Journal du dimanche).

Prema njenim riječima, svi "žuti prsluci" koji su se potpisali u objavljenom tekstu, njih desetak, su dobili prijetnje i zastrašivanja.

Koši je sa svoje strane rekao da je i pored tih prijetnji odlučeno da niko ne ide na sastanak zbog stavova vlade dodajući da "Žuti prsluci" ne žele da budu marionete politike.

U Jelijsejskoj palati večeras je počeo ministarski sastanak s predsjednikom Emanuelom Makronom posvećen rešavanju krize sa "Žutim prslucima".

Prema izvorima bliskim tom sastanku, Makron razgovara s premijerom Eduarom Filipom, ministrom ekonomije Brunom Le Merom i ministrom za finansijska pitanja Žeraldom Darmanenom.

U Francuskoj se od 17. novembra organizuju protesti i blokade pokreta "Žuti prsluci" koji su počeli da se okupljaju najprije zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo ali je to ubrzo preraslo u opšte nezadovoljstvo politikom predsjednika Emanuela Makrona.

Bonus video: