Za informaciju o osumnjičenom za napad u Berlinu - do 100.000 eura

Osumnjičeni je okarakterisan kao opasna osoba i policija upozorava da pripada velikoj islamističkoj mreži
58 pregleda 0 komentar(a)
Anis Amri, Foto: Reuters
Anis Amri, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2016. 18:39h

Savezna kriminalistička služba Njemačke, po nalogu tužilaštva, i uz podršku pokrajinskih policija sprovodi intenzivnu potragu za Anisom Amrijem, a za informaciju o njemu raspisana je i nagrada.

Tužilaštvo je raspisalo nagradu do 100.000 eura za informaciju koja bi dovela do hapšenje osumnjičenog za napad na božićnom bazaru u Berlinu.

Po nalogu Generalnog tužilaštva raspisana je javna potjernica, u kojoj se, po prvi put pominje i prezime traženog, a navedeno je da je star 24 godine i da je rođen u Tunisu.

U javnoj potjernici se navodi da je raspisana nagrada u visini do 100.000 eura za informacije koje bi vodile ka hapšenju Anisa Amrija.

Njemačka policija objavila je danas fotografiju Amrija čija su dokumenta pronađena u kamionu koji je usmrtio 12 osoba na božićnom bazaru u Berlinu.

Amri, prema pisanju njemačkih medija, ima više pasoša i starosti je između 21 i 23 godine.

On je poznat policiji zbog nanošenja tjelesnih povreda, ali optužnica nije podizana jer mu se izgubio svaki trag.

Amri je okarakterisan kao opasna osoba i policija upozorava da pripada velikoj islamističkoj mreži.

U kamionu, kojim je izvršen napad u Berlinu na božićnom bazaru, u kom je ubijeno 12 ljudi, policija je ranije pronašla lična dokumenta koja se vode na Anisa A. za kojim policija traga, javili su njemački mediji.

Prema njemačkim medijima u upravljačkoj kabini kamiona pronađena je potvrda o boravku sa podacima Anisa A. (24), rođenog u Tatuinu.

Vjeruje se da je osumnjičeni koristio i druga lažna imena. Prema njemačkoj televiziji ARD novi trag vodi ka salafističkim krugovima u Njemačkoj.

Prethodno je uhapšen još jedan osumnjičeni, ali je ubrzo i pušten, javio je nemački "Bild".

Zbog nedostataka dokaza juče je pušten na slobodu 23-ogodišnji pakistanski azilant Navid D, koji je bio osumnjičen za napad.

Njemačka policija dobila je 508 dojava o napadu u Berlinu, u kom je 12 osoba ubijeno.

Specijalne jedinice njemačke policije upale su juče rano ujutru u hangar aerodroma Tempelhof, u južnom Berlinu, koji se koristi kao izbjeglički centar, ali ta akcija je protekla bez hapšenja.

Policija Tunisa ispitala porodicu Anisa Amrija

Tuniska antiteroristička policija ispitala je danas porodicu Anisa Amrija.

"Antiteroristička jedinica ispitala je porodicu osumnjičenog", rekao je neimenovani bezbJednosni zvaničnik za AFP.

Njemački tužioci danas su označili Amrija, tuniskog državljanina kao glavnoosumnjičenog za napad za koji je Islamska država preuzela odgovornost.

Tuniski bezbjednosni zvaničnik rekao je da nije poznato da li je pored Amrijevih roditelja, policija ispitala i njegovo četvoro braće i sestara.

Amri je nekoliko puta bio hapšen u Tunisu zbog navodne upotrebe narkotika.

Iz Tunisa je otišao u Italiju 2011. godine gdje je bio tri godine, da bi potom otputovao u Njemačku, naveo je ovaj bezbjednosni izvor.

Ministarstvo unutrašnjih i spoljnih poslova Tunisa odbilo je molbu AFP za komentar ovog slučaja.

Osumnjičeni Tunižanin živio kod srpskog državljanina

Osumnjičeni za napad na Božićni bazar u Berlinu, Tunižanin Anis A, živio je jedno vrijeme kod Njemca srpskog porijekla Bobana S, koji je prošlog mjeseca uhapšen zbog vrbovanja za Islamsku državu.

Boban S. uhapšen je sa "brojem 1" Islamske države u Njemačkoj Abu Valaom, a njemu se prebacuje da je u Dortmundu vrbovao ljude za radikalni islam i da je podržavao Islamsku državu.

On je bio zadužen da novi regruti Islamske države uče arapski jezik i islamske norme.

Njemačka policija je dugo vremena nadzirala Bobana S, te su 10. avgsta pretresli njegov stan.

Mediji prenose da Boban S. ima njemački i srpski pasoš, a navodi se da je uhapšen 8.novembra u sklopu veće akcije protiv pripadnika Islamske države u Njemačkoj.

Trebalo da bude protjeran

Dok traje intenzivna potraga za Anisom A. osumnjičenom za napad na božićni bazar u Berlinu, u njemačkim medijima danas je sve više detalja o njemu, kao i podatak da je trebalo da bude protjeran iz Njemačke.

Prema pisanju "Tagešpigela" osumnjičeni je u ljeto prošle godine podnio zahtjev za azil u Kleveu.

Molba je odbijena i on je trebalo da bude protjeran, ali više pokušaja je bilo neuspješno.

"Špigel" navodi da je Tunižanin, na osnovu odluke suda u Ravensburgu, priveden i zatvoren pred protjerivanje.

Za sada ostaje nejasno i otvoreno pitanje da li je protjerivanje i sprovedeno, pa se on kasnije vratio u Njemačku.

Osumjičeni za kojim se vodi potraga koristio je ukupno osam različitih identiteta, navode NDR i WDR.

On je 2012. stigao u Italiju, a 2015. u Njemačku, a aprila ove godine podnio je zahtjev za azil.

Boravio je u pokrajini Nordrajn Vestfaliji i Berlinu i imao je kontakte sa islamistima oko Abu Valae, koji je nedvano uhapšen i koji je važio za broj jedan Islamske države u Njemačkoj.

Inače on je, prema ARD-u, pitao je jednog policijskog doušnika za oružje.

Takođe ovaj mediji navodi da je telekomunikacija Tunižanina nadzirana, ali da je on u decembru uspio da se sakrije.

Akcija policije u Emerihu odložena zbog pravopisne greške

Velika akcija potrage za osumnjičenim za napad na božićni bazar u Berlinu u mjestu Emerih na Rajni u pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija je odložena zbog, kako se navodi, greške u pisanju.

Njemački "Velt" piše da je akcija odložena zbog "greške u pisanju" naloga za pretres, koji zbog toga nije važeći.

Policija je planirala, naime, da pretrese smještaj za azilante u Emerihu, koji je bio posljednja poznata adresa boravka traženog lica.

Prethodno je dnevnik "Rajniše Post", prenio da oko 150 policajaca učestvuje u akciji potrage za osumnjičenim za napad u Berlinu.

Prema ranijim informacijama, traženi Tunižanin Anis A. bio je prijavljen u smještaju za azilante u Emerihu.

Njemačka policija je prethodno u Disledorfu pretražila šoping centar, pošto je jedan građanin prijavio da je vidio traženog Tunižanina.

Jeger: Anis A. je i dalje samo osumnjičeni

Ministar unutrašnjih poslova njemačke pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije Ralf Jeger potvrdio je danas da je osumnjičeni za napad na božićni bazar u Berlinu, Tunižanin Anis A, bio predmet istrage zbog pripreme teških krivičnih djela.

Jeger je rekao da još nije utvrđeno da je Anis napadač i da je trenutno samo osumnjičeni.

Prema riječima Jegera, od novembra se vodila istraga protiv Anisa zbog pripreme „teškog krivičnog djela“.

On je, na konferenciji za medije, prenio da je Anis od februara živio u Berlinu, a da je prije toga samo kratko bio u Sjevernoj Rajni Vestfaliji.

Bezbednosne snage pokrajine, kako je dodao, o tom licu su razmjenjivale podatke sa Centrom za borbu protiv terorizma.

"Sve informacije smo proslijedili", podvukao je Jeger.

On je naveo da je u junu odbijen Anisov zahtjev za azil, a, iako središte njegovog života više nije bila pokrajina Sjerverna Rajna Vestfalija, nadležne pokrajinske vlasti su, radi lakše procedure, obavile ovaj postupak.

Jeger je kazao da nije bilo moguće protjerivanje jer nije imao važeća dokumenta.

Nakon toga, objasnio je, pokrenut je postupak za nabavljanje dokumenata, ali je Tunis odbio da mu ih izda, tvrdeći da nije njihov državljanin.

Jeger se osvrnuo na napad u ponedjeljak, navodeći da se znalo da je Njemačka meta terorista, i da će biti pogođena terorističkim aktom.

Pokrajina Sjeverna Rajna Vestfalija strahuje da je među žrtvama iz Berlina ima i njihovih građana, podvukao je on, dodajući da treba sačekati da se otkrije identitet svih žrtava.

Izjava Jegera pokazuje da je očigledno došlo do propusta bezbjednosnih vlasti pokrajine i saveznog nivoa, što je omogućilo osobi, koja je bila okarakterisana kao potencijalna opasnost, da izvrši teroristički akt.

Osumnjičeni Tunišanin živeo kod srpskog državljanin

Bonus video: