Fico: U Berlinu napadnut kulturni identitet Evrope, bili smo u pravu

"Smatram da je napad na ljude koji se okupljaju na božićnim vašarima i spremaju se za Božić napad na kulturni identitet Evrope. Moramo javnosti da kažemo da su ti napadi koji se dešavaju napadi na evropski identitet", kazao je Fico
9 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2016. 11:55h

Slovački premijer Robert Fico osudio je danas napad kamionom na božićni vašar u Berlinu kao napad na kulturni identitet Evrope i naglasio da se pokazuje da je Slovačka bila u pravu što odbija izbjeglice.

Fico je na konferenciji za novinare povodom sinoćnjeg napada u Berlinu ponovio da, dok je on premijer, neće dozvoliti stvaranje cjelovite muslimanske zajednice u Slovačkoj.

"Smatram da je napad na ljude koji se okupljaju na božićnim vašarima i spremaju se za Božić napad na kulturni identitet Evrope. Moramo javnosti da kažemo da su ti napadi koji se dešavaju napadi na evropski identitet", kazao je Fico.

Slovački premijer izjavio je da je ubijeđen da će činjenica da ja napadač došao kao izbjeglica u Nemačku i u njoj dobio utočište sada promijeniti odnos u Evropi prema migracijskoj krizi, jer je pretekla čaša strpljenja.

"Javnost u Evropi će očekivati daleko oštrije mjere. To je jednostavno suludo", rekao je Fico u Bratislavi.

Slovački premijer istakao je da napad u Berlinu pokazuje da su mjere Slovačke kojima je odbila izbjeglice i kvote bile opravdane.

"Smatram da su te mjere koje smo preduzeli u migracijskoj krizi bile apsolutno ispravne. Vjerujem da će se vrlo brzo pokazati kao neminovne. Dok sam premijer, neću pristati na stvaranje cjelovite muslimanske zajednice u Slovačkoj", kazao je predsjednik Vlade Slovačke koja da kraja godine predsjedava Evropskom unijom.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak pooštrio je mjere bezbjednosti na božićnim vašarima u slovačkim gradovima i u tržnim centrima iako nema informacija da bi Slovačkoj sada prijetio teroristički napad.

Bonus video: