Evropski sud pravde: Velika Britanija može sama prekinuti Bregzit

Pošto je Član 50 Lisabonskog sporazuma o izlasku članica iz Unije oskudan u detaljima, uglavnom zato što se smatralo da je malo vjerovatno da će neka članica htjeti da izađe - grupa škotskih poslanika je tražila da sazna da li Velika Britanija može sama zaustaviti proceduru povlačenje iz EU
62 pregleda 0 komentar(a)
Brexit, bregzit, Foto: Shutterstock
Brexit, bregzit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2018. 09:35h

Savjetnik Evropskog suda pravde naveo je u pravnom savjetu da Velika Britanija može jednostrano promijeniti svoju odluku o izlasku iz Evropske unije (EU).

Generalni advokat najvišeg suda EU Manuel Kampos Sančes-Bordona rekao je sudu da bi promjena odluke britanske vlade o aktiviranju člana 50 sporazuma EU o izlasku iz Unije bila pravno valjana.

Sud često, mada ne uvijek, slijedi savjete generalnog advokata.

Sud razmatra to pitanje po ubrzanoj proceduri, pošto Velika Britanija treba da izađe iz EU 29. marta iduće godine. Konačna presuda se očekuje u narednim nedjeljama.

Pošto je Član 50 Lisabonskog sporazuma o izlasku članica iz Unije oskudan u detaljima, uglavnom zato što se smatralo da je malo vjerovatno da će neka članica htjeti da izađe - grupa škotskih poslanika je tražila da sazna da li Velika Britanija može sama zaustaviti proceduru povlačenje iz EU.

Sud razmatra slučaj dok raste pritisak protivnika Bregzita u Velikoj Britaniji da se održi drugi referendum o izlasku iz EU.

Bonus video: