Zaev tvrdi da će proglasiti pobjedu, Gruevski zove građane da ostvare pravo glasa

Ocjena je sa njegove strane da se ovi izbori odvijaju u fer i demokratskoj atmosferi, što je, kako je rekao, veoma dobro za državu i sve njene građane
54 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.12.2016. 15:27h

Na vanrednim parlamentarnim izborima, koji se danas održavaju u Makedoniji, na birališta su izašla i dva najljuća rivala - lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i lider opozicione SDSM Zoran Zaev, i dok bivši premijer poziva građane da izađu i iskoriste svoje građansko pravo, Zaev je uvjeren u svoj trijumf.

Za Gruevskog je ovo dan za koji on vjeruje da će najveći broj građana iskoristi svoje građansko pravo i dati svoj glas onom kome vjeruju.

Ocjena je sa njegove strane da se ovi izbori odvijaju u fer i demokratskoj atmosferi, što je, kako je rekao, veoma dobro za državu i sve njene građane.

"Dvije i po godine od poslednjih izbora građani treba da izađu i kažu svoje mišljenje kako Makedonija treba da izgleda u budućnosti", rekao je Gruevski novinarima nakon glasanja.

Zaev, koji je glasao u Strumici, gdje obavlja funkciju gradonačelnika, kaže da je ovo istorijski dan za Makedoniju i njene građane i uvjeren je da će večeras proglasiti izbornu pobjedu.

"Ovo su izbori za život i budućnost zemlje, za naprednu, slobodnu i jedinstvenu Makedoniju, poručio je Zaev i dodao da građani danas izražavaju svoju slobodnu volju.

Uvjeren je u pobjedu stranke SDSM na čijem je čelu i najavljuje odlazak sa mjesta gradonačelnika Strumice.

Spreman je, kazao je, i da se povuče iz politike u slučaju izbornog debakla, ali ističe da se to sigurno neće dogoditi.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije.

Izbori su, prema tom sporazumu najprije trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomjereni za 5. jun, kada vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnijela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

Poslednjih nekoliko izbora je bilo problematično jer je opozicija optuživala vlast za krađu glasova, a politička previranja su pogoršana u januaru 2015. kada je opoziciona Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) objelodanila nelegalno prisluškivanje hiljada ljudi, uključujući i lidera opozicije, novinara i crkvenih zvaničnika.

SDSM je za prisluškivanje optužio vladajuću VMRO-DPMNE.

Nakon toga su uslijedili višenedeljni opozicioni protesti protiv vlade Nikole Gruevskog, koji je na vlasti bio od 2006.

Gruevski je potom podnio ostavku i otvorio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Bonus video: