SAD obećale Ukrajini borbu protiv gasovoda "Sjeverni tok 2"

Gasovod "Sjeverni tok 2" će udvostručiti količinu gasa koja iz Rusije stiže u Njemačku, pritom zaobilazeći sada tranzitne zemlje Poljsku i Ukrajinu
1 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2018. 08:54h

Američki državni sekretar Majk Pompeo obećao je Ukrajini nastavak zajedničke borbe protiv njemačko-ruskog gasovoda "Sjeverni tok 2", koji prema, njegovom mišljenju, podriva evropsku bezbjednost.

Ukrajina "nema većeg prijatelja od SAD" u borbi protiv "ruske agresije", rekao je Pompeo tokom jučerašnjeg sastanka sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom u Vašingtonu.

"Nastavićemo zajednički da radimo na zaustavljanju projekta 'Sjeverni tok 2' koji potcjenjuje stratešku i ekonomsku bezbjednost Ukrajine i prijeti da dodatno ugrozi suverenitet evropskih država koje zavise od ruskog gasa", rekao je Pompeo novinarima.

Šef Stejt departmenta je izjavio da SAD ne žele da "evropski prijatelji postanu plijen političke i ekonomske manipulacije" koju Rusija pokušava da izvede u Ukrajini.

Gasovod "Sjeverni tok 2" će udvostručiti količinu gasa koja iz Rusije stiže u Njemačku, pritom zaobilazeći sada tranzitne zemlje Poljsku i Ukrajinu.

Njemačka tvrdi, uz podršku Francuske i Austrije, da će novi gasovod osigurati stabilniju i jeftiniju isporuku gasa.

Pompeo je takođe ponovio i američki stav o nepriznavanju ruskog pripajanja Krima.