Evropska unija tužila članice zbog Folksvagena

Njemački automobilski gigant postigao je sporazum o isplati više od 15 milijardi dolara odštete vlasnicima 500.000 automobila u SAD zbog korišćenja softvera za lažiranje kontrole izduvnih gasova
0 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Reuters
Folksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2016. 15:11h

Evropska unija podnjela je tužbu protiv Njemačke, Velike Britanije, Luksemburga i Španije jer nisu izrekle kazne proizvođaču automobila "Folksvagen" zbog korišćenja ilegalnog softvera za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova.

U saopštenju Evropske komisije (EK) navodi se da su Britanija i Njemačka "prekršile zakon odbijajući da otkriju, na zahtjev EK, sve tehničke detalje koje su prikupile o emisiji štetnih gasova".

EK, koja kontroliše primjenu evropskih zakona, dala je zemljama dva mjeseca da odgovore na optužbe.

Njemački proizvođač automobila "Folksvagen" pokušava da smanji troškove poslije skandala sa korišćenjem lažnog softvera.

Njemački automobilski gigant postigao je sporazum o isplati više od 15 milijardi dolara odštete vlasnicima 500.000 automobila u SAD zbog korišćenja softvera za lažiranje kontrole izduvnih gasova.

Kompanija je priznala u septembru 2015. godine da je u svoja vozila koja koriste dizel ugradila ilegalni softver kako bi lažirala rezultate o emisiji štetnih gasova.

Bonus video: