Francuska: Bivši ministar koji je trebao da se "obruši" na utajivače poreza osuđen zbog utaje poreza

Na kraju suđenja, Kaizak je više puta priznao da je počinio "prestup koji se ne može opravdati", a kada je presuda izrečena, ostao je bez riječi
2 komentar(a)
Žerom Kaizak, Foto: Reuters
Žerom Kaizak, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2016. 15:06h

Bivši francuski ministar za budžet Žerom Kaizak, čiji je zadatak u vladi predsjednika Fransoa Olanda bio da se "obruši" na utajivače poreza, osuđen je danas na tri godine zatvora zbog utaje poreza i pranja novca.

Glavni sudija Penam Gale-Marzban rekao je da je Kaizak, "koji je bio oličenje francuske poreske politike", počinio prestup "izuzetne težine", dok je njegov advokat Žan Vel najavio da će se Kaizak žaliti na sudsku odluku, tvrdeći da zatvorska kazna "nije odgovarajuća kazna" za to krivično djelo, prenosi AFP.

Sud u Parizu izrekao je, takođe, Kaizakovoj bivšoj supruzi Patrisiji Menar dvogodišnju kaznu zatvora zbog uloge u skrivanju miliona eura koje je taj par zgrnuo u unosnom poslu presađivanja kose, a koje su čuvali u inostranim bankama.

Ovo je prvi u nizu skandala koji su obilježili vladu predsjednika Olanda, zbog čega je on morao da ministrima naloži da objelodane svoju ličnu imovinu, čime je otvorena tabu-tema u Francuskoj gdje je imetak državnih zvaničnika odavno smatran ličnim pitanjem.

Kaizak (64), inače plastični hirurg po profesiji, prvobitno je porekao optužbe i tužio novinski sajt Mediapart koji je prvi objavio tu priču 2012.

Snimak ministra koji govori neistinu u parlamentu nebrojeno puta je emitovan na francuskim TV kanalima nakon što je on konačno, "zbog griže savjesti", u aprilu 2013. priznao da ima račun u švajcarskoj banci.

Kaizak je tada rekao da ima of šor sredstva kako bi održao životni standard svoje porodice - što je podrazumijevalo kupovinu stanova za njegovu djecu u Londonu i Parizu i plaćanje odmora na Mauricijusu.

Na kraju suđenja, Kaizak je više puta priznao da je počinio "prestup koji se ne može opravdati", a kada je presuda izrečena, ostao je bez riječi.

Bonus video: